eur:
389.55
usd:
361.98
bux:
68446.95
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Az olajügy moszkvai szemmel

Hogyan tálalják az orosz lapok a Fehéroroszországgal kirobbant vita miatt leállt olaj- és gázszállításokat? Mivel Oroszországban két napja volt az ortodox karácsony, az ünnepi munkaszünet miatt több lap meg sem jelent, így azok internetes kiadásában is csak hírügynökségi anyagokból lehet értesülni a Gazprom és Minszk vitájáról.

A Nyezaviszimaja Gazéta tényszerűen csak arról számol be, hogy Moszkvába érkezett az olajvita megoldására a fehérorosz kormány küldöttsége. Emellett idézi az európai olajszállításokat bonyolító Transznyefty céget, amely közleménye szerint más utakon próbálja növelni az olajszállításokat a nyugat-európai fogyasztók felé.

A kormányhoz közeli Izvesztyija szintén csak rövid tudósításban számol be arról, hogy "Szlovákiát és Csehországot lekapcsolták az orosz olajról". A cikk megemlíti, hogy Magyarországra is leállt a szállítás. Az Izvesztyija idézi a Transznyefty vezetőjét, aki szerint Fehéroroszország jogtalanul csapolta meg a Nyugat-Európába irányuló szállításokat.

A lap véleményoldalán pedig a mostani válság előtt írt cikkben Makszim Szokolov kolumnista arról ír, hogy az Ukrajnával egy éve kirobbant vitában az áremelés ellenfelei Kijevet a demokrácia bástyájának nevezték, és azt mondták, hogy Moszkva politikai nyomást gyakorol a piaci árszemlélettel.

Most, hogy ugyanez a nem éppen a demokrácia bástyájának tartott Fehéroroszországgal történik, azt veti fel, hogy a Gazpromot vagy valóban a piaci szemlélet vezérli, vagy éppenséggel fordítva, Fehéroroszország mégiscsak fiatal demokrácia, mert a Gazprommal gyűlt meg a baja.

Az ünnepek alatt a szokásos rendben működő gazeta.ru hírportál szerint ugyanakkor Minszk rájött, hogy túlfeszítette a húrt és ezért menesztett sürgősen küldöttséget Moszkvába - ott azonban nem várják őket - írja. Egy olajpiaci elemzőt idézve pedig megjegyzi: a Minszk által bevezetett vám leginkább egy feudális nagyúr lépésére emlékeztet, aki tizedet szedett a birtokán áthaladó szállítmányok után.

A portál megemlíti, hogy az orosz fél szerint a Transznyefty azért állította le az olajszállítást, mert január 6. óta Fehéroroszország 79 ezer tonna olajat vett le jogtalanul a területén áthaladó vezetékből.

A portál emellett megszólaltat egy politológust is, aki ellentmond az Izvesztyija kolumnistájának. Alekszej Makarkin szerint Lukasenko belorusz elnök nagyon is jól tudja, Moszkva nem akarja, hogy országában is a nyugatbarát ellenzék kerüljön hatalomra. Ezért most eredményesen tudja zsarolni hatalmas partnerét.

A portál véleményoldalán pedig az olvasható, hogy ha Lukasenko átengedné a vezeték belorusz szakaszát a Gazpromnak, akkor az a gyengeség jele lenne, és ezzel lassan szétesne rendszere. Ezért lesz Fehéroroszország sokkal keményebb dió, mint Ukrajna volt - írja a Gazeta.ru.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×