eur:
389.3
usd:
361.47
bux:
68428.81
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Csoda hatvan év után

Németországban a II. világháború vége óta most avattak fel először az országban tanult rabbikat. A holokauszt után fokozatosan százezer főre csappant zsidó közösségnek nincs elég vallási vezetője és a hiányt gyakran külföldről érkezett rabbikkal pótolják. A hívők most azt remélik, hogy hamarosan az otthon képzett rabbik tölthetik be az űrt.

A német lapok egyenesen "csodaként" említették azt, hogy az országban végzett rabbikat avatnak fel. Igaz, egyelőre csak három vallási vezetőről van szó, és egyikük elmondta, hogy tanulmányai végeztével szeretne hazatérni Dél-Afrikába.

Mégis, a csütörtökön, a berlini fal lebontása után épült, drezdai zsinagógában tartott avatással több évtizedes hiátus szűnik meg: Németországban ugyanis 1942 óta nem képeztek rabbikat. A nácik ekkor rombolták le a berlini Zsidó Tanulmányok Főiskoláját.

A holokauszttal és a háború utáni elvándorlással a korábban 600 ezres német zsidó közösség alaposan megcsappant és csak a volt Szovjetunióból a 90-es években megindult kivándorlás után duzzadt fel 100 ezer főre.

A hívőket ugyanakkor mindössze 25 rabbi szolgálja 100 egyházközségben. Emiatt gyakran külföldről hívnak meg rabbikat, vagy a szomszédos településekről úgymond "kölcsönkérik" őket. Az imádság megtartásához a zsidó törvények szerint az is lehetőséget ad, ha elegendő számú férfi gyűlik össze - de természetesen azt szeretnék, ha állandó prédikátoruk lenne.

A 2000-ben nyílt potsdami szemináriumban tanult rabbik avatásán beszédet mondott Julia Neuberger bárónő, az angliai zsidóság reformszárnyának egyik rabbija is. Az ő nagyszülei a nácizmus elől menekültek a szigetországba és mint egy lapinterjúban elmondta: továbbra is német zsidónak tartja magát.

Julia Neuberger jelenléte azt is jelzi, hogy a németországi zsidóságon belül is az előírásaiban kevésbé szigorú, és a nőknek is nagyobb teret engedő reformszárny erősödhet meg. Mint a brit rabbi a ceremónia előtt már ismertté vált beszédében megjegyezte: reméli, hogy ismét tanúi lehetnek a különleges német-zsidó szimbiózisnak.

A hívők pedig azt remélik, hogy sikerül lassan továbblépni a történelemnek azon a fejezetén, melyben az üldöztetés és a holokauszt után a zsidók nem érezték igazán otthon magukat Németországban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ugrik az OTP!

Ugrik az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában óvatos emelkedést láthatunk. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén kiváló hangulatban indult a kereskedés, az OTP már több mint 1 százalékos pluszban van.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×