eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Lapok megszűnésével járhat az ekho eltörlése?

Komoly visszaesést jelentene a médiaiparban, ha megszüntetnék az ekho szerinti adózást - mondta a Sanoma Budapest Zrt. vezérigazgatója az InfoRádiónak. Szabó György szerint elbocsátásokkal, lapok megszűnésével járna egy ilyen változtatás.

Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) bevezetését széleskörű konzultáció előzte meg, remélhetőleg egy tervezett megszüntetés esetében is így járna el a kormány - mondta a Sanoma Budapest Zrt. vezérigazgatója az InfoRádióban azokra a hírekre reagálva, amelyek szerint a kabinet tervei között szerepel az ekho eltörlése. Szabó György mindenesetre furcsállná, ha a magyar GDP 1,5-2 százalékát adó médiaipar képviselőivel nem vitatná meg a kérdést a kormány.

A szakember rámutatott: a sajtótermékek árbevételének mintegy 20 százalékát teszik ki a bérköltségek, így a fizetések munkabérré alakítása akár 1-2 százalékkal is csökkentené a profitot. Mint mondta, főleg a kis, családi vállalkozások lennének nehéz helyzetben, amelyek legfeljebb egy-két terméket dobnak piacra. Az átállást minden bizonnyal inkább a multik viselnék el, ezek száma azonban legfeljebb egy tucatra tehető - tette hozzá.

Az ekhót 2006 júliusától választhatják a médiában vagy a színházakban dolgozók. Az ekhózóknak jövedelmük egy része, de legalább a minimálbért kitevő jövedelemrész után meg kell fizetniük a személyi jövedelemadót, valamint minden egyéb, a munkabérekre kirótt terhet, az e fölötti jövedelemrész után azonban úgynevezett egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást fizetnek, amely magában foglalja az adójukat, az egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékukat is. A munkaadóra 20 százalékos, míg a munkavállalóra 15 százalékos teher hárul. A konstrukciót választóknak hátrányokkal is számolniuk kell, az ekhós jövedelem után nem jár például táppénz vagy gyes, a nyugdíjalapnál pedig csak az összeg 50 százalékát veszik figyelembe.

Az ekho megszüntetése a sajtó mellett a színházakat is hátrányosan érintené. A médiában elbocsátásokhoz és sajtótermékek megszűnéséhez vezetne, a színházak azonban nagyrészt állami támogatásból tartják fenn magukat, így ott különösen nehéz lenne kigazdálkodni a kieső forrásokat.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×