eur:
389.59
usd:
362.02
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Másfél éves mélyponton a forint

Tizenöt hónapos mélypontra gyengült a forint. A portfolio.hu elemzője szerint a piac sem tudja, hogy tartós lesz-e a mélyrepülés.

Szerda délután még tartotta magát az a feltételezés, hogy a forint gyengülését csupán a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Veres János pénzügyminiszter lemondásáról szóló, a külföldi pénzpiacokon felröppent hír okozta - mondta az InfoRádiónak a portfolio.hu elemzője.

Emiatt arra lehetett számítani, hogy csütörtökön visszaerősödik a forint, hiszen a régió devizáinak árfolyama alig romlott, a magyar pénznem több mint 1,5 százalékos gyengüléséhez képest - közölte Weinhardt Attila.

Csütörtökön délelőtt a bankközi kereskedésben tovább gyengült a forint: a déli órákra az euró árfolyama 264-ről 266 forintig emelkedett. Ez a forint számára másfél éves mélypont - tette hozzá a szakértő.

Okok

Megoszlanak a vélemények arról, hogy mi okozta a forint gyengülését: ebben technikai okok is szerepet játszhattak, mivel a korábbi forintvételi pozíciók súlyos veszteségbe fordultak, emiatt a befektetők kényszerből le kell, hogy zárják azokat. Ez a folyamat a forint gyengülési trendjét csak felerősíti - mondta Weinhardt Attila.

A portfolio.hu elemzője szerint az is oka lehet a gyengülésnek, hogy az elmúlt héten két nagy, nemzetközi hitelminősítő intézet, a Standard & Poor's és a Fitch Ratings határozott üzenetet küldött a magyar kormánynak arról, hogy egyelőre nem várható, hogy felminősítik a magyar államadósságot. Ez ismét ráirányíthatta a befektetők figyelmét a magyar makrogazdasági kockázatokra.

Figyelembe kell venni azt is, hogy a régió egyéb országaival ellentétben a magyar gazdaság növekedési üteme nagyon alacsony, ez pedig már korábban devizapiaci spekulációt indított el. Ezeket a taktikai kereskedési pozíciókat egyes befektetők újra felvetették - fűzte hozzá Weinhardt Attila.

Különböznek a vélemények arról is, hogy tartós lesz-e a forint gyengülése, vagy csak egy átmeneti esésről van szó - mondta a portfolio.hu elemzője.

Hanganyag: Gál Péter

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×