eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A részvényesek elfordulhatnak a MOL-papíroktól

A részvényesek akár el is fordulhatnak egyes papíroktól, mivel a parlament elfogadta a közellátás biztonsága szempontjából kiemelkedő jelentőségű vállalkozásokat érintő egyes törvények módosítását - véli Skáre Balázs a Solar Capital elemzője.

Mint azt az elemző elmondta, az Európai Unióból számos rosszalló hang érkezett a jogszabállyal kapcsolatban, már annak elfogadása előtt is. Többen azt is felvetették, hogy ha bizonyos közösségi normáknak nem felel meg a törvény, akkor bíróság elé viszik a magyar jogszabályt.

A Solar Capital elemzője szerint ez már önmagában is elriaszthatja a befektetőket. Ráadásul azáltal, hogy elfogadták a jogszabályt, valószínűleg a részvények ára sem éri el rövid távon azt a 35 ezer forintos szintet, amelyet az OMV ajánlott értük, ez pedig szintén távol tarthatja a befektetőket.

Hosszabb távon pedig az lehet riasztó a részvényvásárlók számára, hogy a "bebetonozott" vezetőség mellett nem érezhetik azt: beleszólhatnak a vállalat irányításába - vélte Skára Balázs.

Elsöprő többséggel fogadták el a törvényt

Az Országgyűlés hétfőn fogadta el a közellátás biztonsága szempontjából kiemelkedő jelentőségű vállalkozásokat érintő egyes törvények módosítását, amely válaszul született az osztrák OMV olajtársaság MOL-részvény vásárlási akciójára. Az előterjesztést a parlament 337 igen szavazattal, 4 ellenében, 3 tartózkodás mellett fogadta el.

A törvénnyel az államnak ezentúl lehetősége lesz jogi eszközökkel szűkíteni azoknak a társaságok a mozgásterét, amelyek magyar energetikai és vízellátó céget akarnak felvásárolni.

A kormány elsősorban a magyar olajtársaság, a MOL Nyrt. részvényeinek az OMV osztrák cég általi felvásárlásához hasonló eseteknek kívánt gátat szabni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×