eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Ismét megbírságolták a Hankookot

Újra megbírságolták a Hankook Tire Magyarország Kft-t, ezúttal illegális foglalkoztatás miatt majdnem 17 millió forintra - mondta el a Közép-Dunántúli Munkaügyi Felügyelőség igazgatója. Jankó Zoltán hozzátette: a vizsgálatot befejezték. A Hankook mindent elismer, és a nagy beruházásokkal járó nehézségekre hivatkozik.

A munkaügyi felügyelőség vizsgálata ezúttal illegális foglalkoztatás miatt rótt ki bírságot a Hankook Tire Magyarország Kft-re. A regionális igazgató, Jankó Zoltán elmondta: a vizsgálat lezárult, a munkaügyi bírság összege a múlt hetivel együtt így már majdnem 25 millió forint.

A gumiabroncs gyár közleményében elismerte a hibákat, és arra hivatkozott, hogy "elkerülhetetlen, hogy egy ilyen méretű, és ilyen rövid idő alatt létrehozott beruházásnál néhány területen nehézségek merüljenek fel, de mindent megteszünk, hogy ezeket a magyar törvényi előírások szerint orvosoljuk".

A Hankook több ponton is megszegte a munkatörvénykönyvét: nem tartotta be a munkaidőre vonatkozó szabályozást, ünnepnapon is dolgoztatott, a mostani bírság pedig a be nem jelentett foglalkoztatásra vonatkozott.

Az, hogy ezek a törvényszegések az állami támogatást érintik-e, egyelőre nem tudni, még akkor sem, ha korábban Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Kóka János gazdasági miniszter is azt mondta: a törvények betartása alapfeltétele az állami támogatásoknak.

A gazdasági tárca múlt heti közleménye szerint a támogatási igény benyújtásának időpontjában kell rendezett munkaügyi kapcsolatoknak lenniük a cégeknél, és ennek a Hankook annak idején megfelelt. Amennyiben a társaság ezt követően kap munkaügyi bírságot, ez nem jár a gazdasági tárca által a beruházáshoz nyújtott fejlesztési támogatás visszafizetésével.

Az InfoRádió megkérdezte a gazdasági és közlekedési minisztériumot, hogy eddig mennyi támogatást utalt át a cégnek, és ezután folyósít-e még, illetve, hogy az ezután folyósítandó támogatásokat bármilyen módon befolyásolja-e a munkaügyi vizsgálat eredménye, illetve, hogy a 2011-ig érvényesíthető adókedvezmény jár-e ezek után, de eddig nem érkezett válasz.

Hanganyag: Paulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül
tudósítónktól

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×