eur:
389.68
usd:
361.89
bux:
68428.13
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A Ford meglepő nyeresége

A piac legnagyobb meglepetésére a Ford autógyár második negyedéve nyereséges volt, aminek köszönhetoen a részvények ára is emelkedett, de a részvénytulajdonosok még nem nyugodhatnak meg.

A Ford a második negyedévben 750 millió dolláros adózott nyereséget könyvelt el a második negyedévben, ami elsősorban azért lepte meg a piacot, mert a nyereség hét egymást követő veszteséges negyedév után jött.

Kis mértékben nőtt a cég árbevétele is, 41,9 milliárd dollárról 44,2 milliárd dollárra.

Az elemzők a jó eredményt három tényezőnek tulajdonítják. Először: kezd beérni a másfél évvel ezelőtt elindított költségcsökkentési létszámleépítési program, amelyben a Ford alkalmazottainak 30 százalékát, összesen 37.000 személyt bocsátott el.

Másodsorban a veszteséges Aston Martin eladása csökkentette a működési költségeket és egyszeri árbevételt is hozott. Itt érdemes megemlíteni, hogy a Ford el akarja adni a szintén hozzá tartozó Rover és Jaguár márkákat is.

A jó eredmény harmadik oka az amerikai autópiacon kissé emelkedő ár volt, de a japán gyártók tavaszi offenzívája miatt ez már nem sokáig tart.

Az eredmény napján a Ford részvényei 12 centes emelkedéssel nyolc dollár kilenc centen zártak, de a kilátások nem túl biztatóak, mert a cég a második negyedéves eredmény bejelentésével egyidőben azt is közölte, hogy az év második felében ismét veszteségessé válik a társaság.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Csúnya bukó lehet a vége, ha erre nem figyelsz az adóbevallásnál

Csúnya bukó lehet a vége, ha erre nem figyelsz az adóbevallásnál

Bár az szja-bevalláshoz tartozó nyilatkozat kevesebb mint egy perc alatt kitölthető, ezt elmulasztva mégis évente több milliárd forint adóvisszatérítésről mondanak le a nyugdíj-, illetve egészségpénztári tagsággal rendelkező magánszemélyek. A jó hír az, hogy egyre többen figyelnek oda és egyre kevesebb pénzt hagynak így veszendőbe menni, viszont az átlagos pénztártag továbbra is nagyon messze van attól, hogy teljes egészében ki tudja használni az szja-visszatérítési plafont - közölte az ÖPOSZ.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×