eur:
389.51
usd:
361.86
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Csúcsgazdagok: az autógyáros, a hadimágnás és a ravasz özvegy

Az osztrák Trend gazdasági folyóirat júliusi számában jelent meg az ottani száz leggazdagabb ember listája. A hosszú ideje első helyezett autós dinasztiát egy ideig nem lesz könnyű letaszítani a trónról. A leggazdagabb magyar, Csányi Sándor vagyonával a 46. helyezett lenne.

A leggazdagabb osztrákok listájának élén 25 milliárd eurót meghaladó vagyonával a Porsche dinasztia trónol. És már itt érdemes elmondani, hogy a százas listán jelemzően nem egyének, hanem családok szerepelnek, még akor is, ha a családi vagyonok javarésze egy ember teljesítményének köszönhető.

A csúcstartók például a huszadik század legjobb autótervezőjének megválasztott, legendás Ferdinand Porschénak köszönhetik vagyonukat.

A Porsche-vagyon legismertebb képviselője Ferdinand Piech, Porsche papa egykori ügyvédjének, Anton Piechnek a fia. Az ügyvéd ugyanis nem csak üzlettársa volt az öreg Porschénak, hanem egyik lányát feleségül is vette.

Sokan vannak...

A Porsche-családnak egyébként nyolc ágon hatvan tagja van, így a hatalmas vagyon elég sokfelé oszlik. Egy emberre alig több, mint 400 millió euró jut, és ezzel külön-külön alig a negyvenedik helyezésre futná.

Ha már itt tartunk: a leggazdagabb magyar, Csányi Sándor 90 milliárd forintos vagyonával éppen csak bekerülne az ötven leggazdagabb osztrák közé.Aki kényszermunkásokkal alapozta meg vagyonát

Második helyen szintén egy családi vagyont találunk, a tavaly elhunyt Friedrich Karl Flick örököseit. A vagyon megalapozója a németek által megszállt Ausztriában építette ki hadiipari birodalmát és gyáraiban kényszermunkások ezrei dolgoztak.

Flick - akinek cégei mindvégig magánkézben voltak - haláláig nem volt hajlandó kártérítést fizetni az egykori kényszermunkásoknak. Vagyonát hét milliárd 200 millió euróra becsülik.

Harmadik a ravasz özvegy

Harmadik helyezett szintén egy ipari birodalom örököse, az Ausztriában csak "ravasz özvegy"-ként emlegetett Maria Schaeffler, akinek néhai férje egy új csapágyfajtát talált fel, és gyárai azóta ötven országra kiterjedő birodalommá nőtték ki magukat. Az özvegy férje halála után vette át a hat milliárd eurós birodalom irányítását.

A leggazdagabb osztrákok névsorában huszonkettedik Esterházy Pál herceg özvegye, Melinda, aki 1946-os házasságkötéséig a budapesti Operaház ünnepelt prímaballerinája volt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×