eur:
389.7
usd:
361.93
bux:
68560.21
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Nincs egyetértés a szabadság kiadásáról

Nem sikerült egyetértésre jutni az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén a szabadság kiadására vonatkozó szabályok módosításáról.

Csizmár Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára a vitában emlékeztetett: a változtatásokról március 31-éig dönteni kell, ezért a kormánynak az erre vonatkozó törvényjavaslatot időben be kell terjesztenie az Országgyűlésnek.

Hozzátette: egyelőre olyan indítványt tesznek, amely részben már figyelembe veszi az eddigi szakmai viták tapasztalatait, de a kabinet kész a további egyeztetésre is.

A szabadság kiadására vonatkozó szabályok módosításra az Alkotmánybíróság kötelezte a parlamentet.

A munkáltatók megvennék

Eltérnek a tárgyaló felek elképzelései arról, meddig lehetne átvinni a következő évre a szabadnapokat - mondta az InfoRádiónak a Vállalkozók Országos Szövetségének főtitkára.

Dávid Ferenc hozzátette: a kormány támogatta volna azon elképzelésüket, amely szerint a szabadnapok bizonyos időhatáron túl összegyűjthetők, majd egy tervezhető időpontban egyben kivehetők lettek volna, a szakszervezetek azonban ezt visszautasították.

A másik tervezetet, amely a szabadságok pénzbeli megváltásáról szólt, sem a munkavállalók, sem a kormány képviselői nem tartották elfogadhatónak - közölte Dávid Ferenc.

A vállalkozók szövetségének főtitkára szerint ez azért rossz döntés, mert lesznek olyan esetek, amikor a munkaadó legjobb szándéka ellenére sem tudja majd kiadni a szabadságot, vagyis elvesznek majd a dolgozók szabadnapjai.

A munkavállalók szerint alkotmányellenes

Az Autonóm Szakszervezetek elnöke szerint "elképesztő" a munkáltatók elképzelése, hogy meg lehessen vásárolni a fizetett szabadsághoz való alkotmányos alapjogot.

Borsik János az InfoRádiónak elmondta: nem tartottak felmérést a munkavállalók körében a kérdésről, mert a terv önmagában törvényellenes, és se az Alkotmánybíróság, se a szakszervezetek nem járulnának hozzá.

Úgy véli, a munkavállalók nagy része sokkal kiszolgáltatottabbak azoknál, akik felhalmozódott szabadságukat szívesen pénzzé tennék.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×