eur:
389.55
usd:
361.97
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Idén csökkennek a lakásárak

Aki abban reménykedik, hogy idén az ingatlanárak emelkedéséből húz hasznot, az téved. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete ugyanis tavaly azt valószínűsítette, hogy idén országos szinten 10-15 százalékkal csökkennek a lakóingatlan-árak.

A prognózist a Duna House friss tanulmánya is alátámasztja. A cég elemzési vezetője az InfoRádióban azt mondta: a kormányzati megszorítások következtében kevesebb lakás épül, csökken a vásárlóerő, ennek megfelelően pedig csökkennek az árak is.

Mint azt Murányi Ákos elmondta, már jelenleg is óriási kínálat van a használt lakások piacán. Budapesten a belváros és a nagyobb közlekedési csomópontok kivételével nemhogy emelkedésre nem lehet számítani, hanem inkább árcsökkenés jellemezheti a piacot.

Mivel nem várhatók piacélénkítő kormányzati intézkedések sem, például kedvezményes lakáshitelek, vagy adó-visszatérítések, ezért csak akkor mozdulhat meg a piac, ha a bankok állnak elő alacsonyabb kamatozású hitelekkel.

A családokra az jellemző, hogy egyre alacsonyabb összegű törlesztőrészletet tudnak bevállalni, ezért egyre gyakoribbak a 30-35 évre felvett hitelek.

Európai összehasonlításban Magyarországon még mindig olcsónak számítanak az ingatlanok. A londoni vagy a párizsi ingatlanárakat meg sem közelíti a budapesti, de még Bukarest belvárosában is előfordul, hogy másfélszer akkora négyzetméteráron kínálnak lakásokat, mint a magyar fővárosban.

A magyar lakásárakat azonban az európai árszint legfeljebb akkor befolyásolja, ha Magyarországon is euróval fizetnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Lábon lőtték az orosz gáz- és olajipart, Putyin háborúja beütött az energiaágazatnak

Lábon lőtték az orosz gáz- és olajipart, Putyin háborúja beütött az energiaágazatnak

Az orosz olaj- és gázágazat, amely az ukrajnai háború egyik kulcsfontosságú finanszírozási forrása, munkaerőhiánnyal küzd, mivel a gazdaság teljes háborús mozgósítása súlyosbítja a régóta fennálló demográfiai problémákat. A szankciók és a rubel elértéktelenedése miatt pedig a vendégmunkások sem érkeznek már Oroszországba. Mindez súlyos gazdasági problémákat okozhat már közép távon is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×