eur:
389.71
usd:
361.82
bux:
68443.23
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Amikor a volt gyarmat megelőzi a gyarmattartót

A lélegzetállító ütemben növekvő kínai gazdaság mellé fokozatosan felzárkózik a világ második legnépesebb országa, India is, amelynek bruttó hazai terméke a márciusban véget érő pénzügyi évben 9,2 százalékos bővülést mutathat.

A brit gyarmati hatalom alól 1947-ben felszabadult India jó négy évtizeden át erősen központosított, szocialista típusú gazdaságát 1991-ben kezdte átalakítani, és a reformok mostanra beértek.

Az 1991-es - az ország méretéhez képest elenyésző - hatmilliárd dollárnyi devizatartalék mostanra 177 milliárd dollárra nőtt, az ország GDP-je pedig a jövő hónapban záruló pénzügyi évben elérheti a 900 milliárd dollárt, a következő évben pedig az ezermilliárd dollárt.

A Goldman Sachs befektetési bank becslése szerint ezzel a növekedési ütemmel India gazdasága egy évtizeden belül lekörözheti Nagy-Britanniáét. A növekedés motorjai a feldolgozóipar és a szolgáltatások, mindkettőnek tizenegy százalék fölötti a növekedési üteme.

Egyre komolyabb szerepet kap a számítástechnika is, hiszen a szoftverexport az évezred eleje óta évi 35 százalékos ütemben nő.

Beszélgetési idő munkaáért

Az országban ugyanakkor továbbra is nagyon nagy a szegénység, illetve a szegények és gazdagok közötti szakadék: a lakosság több mint harminc százaléka analfabéta, csak egy százalékuknak van autója és - a mobiltelefonokat is beleszámítva - csak minden tizedik lakosra jut egy telefonvonal.

A falvakban - India majd 1,1 milliárd lakosának háromnegyede ezekben él - bevett gyakorlat, hogy a mobiltelefon-tulajdonosok ételért vagy valamilyen munkáért cserébe "bérbe adnak" néhány perc beszélgetési időt.

De egy nemzetközi alapítvány nemrég közölt - a Nokia megrendelésére készült - tanulmánya szerint ugyanakkor éppen a mobiltechnológia gyorsíthatja tovább a gazdasági növekedést, és részben ellensúlyozhatja a fejlett infrastruktúra hiányát is.

Az országban jelenleg havi hatmillióval nő az előfizetők száma, és a jövő év végére már a lakosság kétharmada él majd mobilhálózattal lefedett területen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×