eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay

Mutatjuk, hogyan alakul a tojás ára a húsvéti időszakban

Bőséges lesz az idei tojáskínálat húsvét előtt a hazai boltokban, de az árakban nagy különbségek is lehetnek – mondta az InfoRádióban a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének alelnöke.

A tojásfogyasztás 70-80 százalékát képes kielégíteni a hazai tojástermelés. Nincs miért aggódni, lesz elég tojás a húsvéti ünnepekre, ugyanis Pákozd Gergely azt mondta az InfoRádióban, hogy semmi sem zavarja a termelést és a kereskedelmet, szerencsére madárinfluenza vagy egyéb más állatbetegség sem sújtja az állományokat. „Az intenzív időszakokban, főleg ünnepek idején jellemzően behozatalra szorul az ország tojásból, a normál, kisebb forgalmú időszakokban viszont el tudják látni a magyar termelők megfelelő mennyiséggel a vásárlókat” – tette hozzá a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének alelnöke.

Mivel a húsvét egy mozgó ünnep, évről évre változó számokat mutatnak a tojásfogyasztási adatok idehaza. Pákozd Gergely kifejtette: ha későbbi időpontra esik a húsvét, akkor általában kevesebb tojást vesznek az emberek,

idén azonban korábban van az ünnep, ami akár 20-40 százalékos forgalomnövekedést is hozhat.

Az egy főre eső éves tojásfogyasztás 242 darab Magyarországon, ennek jelentős részét a húsvéti időszakban, valamint a karácsonyi szezonban vásárolják és fogyasztják az emberek.

Az elmúlt évekhez képest idén alacsonyabb áron lehet tojást venni a hazai boltokban. Az árakat három fő tényező befolyásolja:

  • a nagy forgalmú áruházláncok értékesítését szabályozó kormányrendelet, amely előírja a beszerzési áron való eladást az érintett üzletközpontokban, illetve a kötelező akciózást
  • a termelési kiadások, melyeknél jelentős visszarendeződés tapasztalható – főként a szemestakarmányoknál és az energiaköltségeknél
  • a kereslet-kínálat (Van-e elegendő készlet? Rendelkezésre áll-e megfelelő mennyiségű tojás? Amire pedig pluszban szükség van, az importból biztosítható.)

Pákozd Gergely elmondta: idén nagyon speciális helyzet állt elő, mivel eltörölték a beszerzési ár alatti értékesítés tilalmát azzal, hogy az említett kormányrendelet kötelezővé teszi a bruttó beszerzési áron történő értékesítést a nagy áruházláncoknak, illetve ebből az árból kell akciózni. Emiatt jelenleg

nagyon széles skálán mozog a tojás ára – 30 és 90 forint között.

„A fogyasztói árakat pillanatnyilag nehéz bármiféle piaci árinformációs rendszerként értelmezni, mert jelenleg sokkal inkább az áruházláncok húsvéti akciózása határozza meg a tojás árát, mint a valós termelői ár” – magyarázta a a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének alelnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 09:47
×
×
×
×