eur:
389.55
usd:
361.98
bux:
68446.95
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Extrém UV-B sugárzás - ne tartózkodjunk napon!

Senki ne tartózkodjon a napon ma és holnap, különösen a déli órákban - erre figyelmeztet az Országos Meteorológia Intézet, mert a 7,9-es, vagyis nagyon magas UV-B sugárzás várható a következő napokban. Az intézet munkatársa az InfoRádiónak elmondta: az átlagosnál alacsonyabb ózontartalom miatt erősödött fel ennyire a napsugárzás hatása.

Az ultraibolya-sugárzás függ a napkorongnak a horizont feletti magasságától, a légkör ózontartalmától, a légkör sugárzásáteresztő képességétől és a felhőzettől - magyarázta az InfoRádiónak az Országos Meteorológia Intézet munkatársa, miután mára és holnapra nagyon magas, 7.9-es erősségű UV-B sugárzást jeleztek elő.

Tóth Zoltán elmondta: azért rendelték el a riasztást, mert ma és holnap csak Magyarország egyes részein várható felhőzet, valamint az előrejelzések szerint az átlagosnál jóval alacsonyabb lesz az ózontartalom - ez utóbbi a fő oka a magas sugárzásnak.

A légkörfizikus szerint az ózontartalom csökkenésének okát konkrét esetben nem lehet tudni: az ózongyártó és -bontó folyamatoknak, illetve a sztratoszféra áramlásainak a dinamikus egyensúlya határozza meg.

A meteorológia intézet 7,5-es érték felett adja ki az UV-B riasztást - jelenleg 7,9-es erősségű sugárzást mérnek. Ez a magyarországi populáció átlagpopuláció bőrét figyelembe véve majdnem negyedórás leégési időt jelent - hangsúlyozta a légkörfizikus.

Tóth Zoltán hozzátette: fél 12 és fél 3 között ha lehet, senki ne tartózkodjon napon. A veszélyesen nagy sugárzásértékre a délután 1 óra utáni másfél órában lehet számítani - ebben az időszakban már negyedóra alatt el lehet érni a bőrpírt, ha valaki folyamatosan a napon tartózkodik.

A szakértő hangsúlyozta: az extrém kategóriát a 8-as UV-B sugárzás értékénél határozzák meg, így a mostani riasztás már elég közel esik ehhez a mértékhez.

Tóth Zoltán kiemelte: UV-B sugárzást tekintve a 2000-es és a 2007-es nyár volt kiugró. Tavaly 39 alkalommal volt valahol az országban a 4 mérőállomás közül 7,5-ös index felett az ultraibolya-sugárzás.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 08:10
2024. május 6. 07:57
×
×
×
×