eur:
389.58
usd:
361.87
bux:
68430.22
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Csaba László: A kormány üzent

Csaba László közgazdász szerint az árfolyamsáv eltörlése növeli a kormány mozgásterét, illetve árfolyam- és kamatügyekben ezentúl kizárólag a Magyar Nemzeti Bank felel. A monetáris tanács a kormánnyal egyetértésben kedden döntött úgy, hogy eltörli a forintárfolyam euróval szemben rögzített sávját, és lebegő árfolyamrendszert vezet be.

Csaba László az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: pénzpolitikával nem lehet növekedést gerjeszteni, ahhoz stabilitás kell, ami azt jelenti, hogy nem "rángatják" az árfolyamot és a kamatot ide-oda.

A közgazdász szerint a szerkezeti reformokat nem befolyásolja az árfolyam.

Csődben levő, fejlődő országoknál előfordulhat, nálunk is előfordulhatott volna 1989 és 1991 között, hogy ez így összekapcsolódjon; most nem - tette hozzá.

A kormány mozgásterét ez a döntés növeli, mert árfolyam- és kamatügyekben ezentúl csak a nemzeti bankot lehet "hibáztatni" - közölte a szakértő.

Csaba László szerint akár alacsony, akár magas a forint-euró árfolyam, a kormány moshatja kezeit.

A rögtönzésekre épülő politikának, amely megfigyelhető volt az elmúlt években, kimondottan jó, ha nincs semmi, ami a kormányzati fantázia szabad szárnyalását korlátozza - tette hozzá.

A Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által bejelentett adócsökkentésről a közgazdász azt mondta, hogy annak nem lesz komolyabb hatása a magyar gazdaságra, mivel az adórendszer lényeges problémáit nem orvosolja.

Emlékeztetett arra, hogy 2005-ben a koalíció valószínűleg nem elég átgondoltan egy viszonylag lendületes adócsökkentést indított el, amely előremutatóbb volt a mostaninál.

Ez nem valósult meg, mivel a kormány nem a valós adatokból indult ki - tette hozzá a közgazdász.

Úgy tűnik, hogy most a meglévő rendszert toldozzák-foldozzák. Az állami újraelosztás jelentős csökkentésére nem számíthatunk - jelentette ki Csaba László.

Az adócsökkentés egy üzenet. Demokráciákban fontos, hogy a kormányzat mit üzen a különböző választói csoportoknak. Hogy nemzetgazdasági hatása mi lesz, nem lehet megmondani - vélekedett.

A közterhek rendszere továbbra is meglehetősen áttekinthetetlen - mondta Csaba László, hozzátéve: pusztán a járulékcsökkentéstől nagy gazdasági hatásokat nem lehet várni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 08:10
2024. május 6. 07:57
×
×
×
×