eur:
389.67
usd:
362.13
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

"Egy hízott liba áráért adják el az embereket a biztosítóknak"

Tizenkétezer forintért, azaz egy hízott liba áráért adják el az embereket az új egészségbiztosítási rendszerben, ezért örökváltság jogcímen ennyi pénzt utaltak tucatnyian az egészségbiztosító számlájára annak érdekében, hogy az állami biztosítónál maradhassanak - mondta egyikük az InfoRádiónak. A többpénztáras rendszerben az ellátási területekért folyó versenyben a magánbefektetőknek legalább 12 ezer forintot kell fizetniük egy lakosért. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár szóvivője közölte: visszautalja az örökváltság jogcímén befizetett összegeket.

Befizetett 12.001 forintot az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak, és megtiltotta, hogy személyes és egészségügyi adatait átadják a privát pénztáraknak Gilly Gyula. Azért éppen ennyit, mert a befektetőknek, amikor majd az egyes pénztárakra licitálnak, biztosítottonként legkevesebb 12 ezer forintot kell kínálniuk.

A férfi hozzátette: azt végképp megtiltja, hogy a XXI. század elején hízott libaként bánjanak vele, és akkora összegért árulják, mint azt az állatot.

Gilly Gyula és még néhány civil örökváltság címén fizették be a pénzt az egészségbiztosítónak; a feudalizmusban ezzel válthatta meg magát a jobbágy. A férfi tudja, hogy ilyen jogcím jelenleg nem létezik, de szerinte olyan jogszabály sincs, amely lehetővé tenné, hogy az ő adatait 12 ezer forintért árulják.

A civilek akciójukkal az egészségbiztosítási törvény alkotmányossági problémáira kívánják felhívni a figyelmet.

Gilly Gyula elmondta: azért utalt 12.001 forintot, mert versenyképes ajánlatot akart tenni.

"Senki sem tud akkora összeget kínálni énutánam, aminél én egy forinttal többet ne fizetnék neki" - jelentette ki Gilly Gyula.

A férfi hozzátette: ha az OEP visszaküldi neki a pénzt, újra átutalja az összeget.

Nincs jogalap

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár szóvivője az InfoRádiónak elmondta: az egészségügyi alapnak a jelenleg hatályos jogszabályok szerint nincs olyan költségvetési tétele, mint az örökváltság, Gilly Gyula befizetése éppen ezért jogalap nélküli.

Mivel az OEP nem akar jogosulatlanul bármekkora összeget is kezelni, a pénzt - mint minden jogalap nélkül érkezett befizetést - visszautalja a feladóknak - jelentette ki Molnár Barbara.

A hírek szerint az egészségbiztosítási pénztár volt főigazgatója, Kiss József is befizette a 12 ezer forintot édesapja nevében is. Erről szólva a szóvivő annyit mondott: "Valóban megvan ennek a maga érdekessége, de függetlenül attól, hogy ki tette meg az első lépést, a befizetés jogalap nélküli."

Molnár Barbara hangsúlyozta: hiába küldik el a kezdeményezők újra az összeget, az OEP-nek a jogszabályoknak megfelelően kell eljárnia, vagyis minden alkalommal visszautalja majd a pénzt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 08:10
2024. május 6. 07:57
×
×
×
×