eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Jönnek az adósságbehajtók: tilosban parkolt?

A Népszabadság arról ír, hogy beperli a Centrum Parkoló Kft.-t megbízó hét kerületet a közigazgatási hivatal, alapvetően a törvénytelenül eladott többmilliárdos követelésállomány miatt. A behajtók eközben tízezres nagyságrendben adják be fizetési kérelmüket a bíróságokra.

A per miatt bizonytalanságban érezhetik magukat - pontosabban a Centrumtól megvásárolt követelésállomány behajthatóságát - az adósságbehajtó cégek, ugyanis az információk szerint a bíróságokon az utóbbi hetekben 70-80 ezerre duzzadt az általuk beadott fizetési meghagyások száma

Azt viszont egyelőre nem tudni, mi lesz a fizetési meghagyások nyomán polgári perré alakuló ügyek sorsa, azaz: a bíróságok elrendelik-e az összes tárgyalás felfüggesztését mindaddig, amíg nem tisztázódik a követelésállomány jogszerűsége.

A Magyar Nemzet információi szerint új vezérkari főnöke lehet jövőre a Magyar Honvédségnek.

A hadvezetés éléről információink szerint távozik Havril András vezérezredes, aki nyugállományú főtisztként a szlovén nagyköveti tisztséget veheti át Czukor Józseftől, az Információs Hivatal egykori főigazgatójától.

Havril utóda eddigi helyettese, Mikita János altábornagy vagy Tömböl László, a honvédség összhaderőnemi parancsnoka lehet. A honvédelmi miniszter elvileg meghosszabbíthatná a vezérezredes szolgálatát további öt évre, de úgy tudni, Szekeres Imre váltásra készül a vezérkar élén.

A hadsereg jelenlegi katonai vezetője ugyanis jövő nyáron lesz 57 éves, amely a honvédségnél a nyugállományba vonulás időszaka. A minisztérium vezetése viszont hosszabb távon gondolkodik, és nem kíván nyugállományú főtisztet alkalmazni vezérkari főnökként.

Az index.hu arról ír, hogy drasztikus módszerekkel kívánják távol tartani a külföldieket a brit szigetektől a hatóságok. Egyrészt a turistavízum érvényességét hatról három hónapra kurtítják, másrészt azoknak, akik rokonokat hívnak meg az Egyesült Királyságba, hozzátartozóként ezer font zálogot kell fizetniük. Ha a rokon három hónapnál tovább marad, ugrott a pénz.

A brit kormány meg kívánja felezni a turistavízumok érvényességi idejét. Így a nem uniós polgárok fél év helyett mindössze három hónapig élvezhetik az Egyesült Királyság vendégszeretetét.

A pénzcentrum.hu annak járt utána, hogy kit illet meg a végkielégítés. A dolgozó jogosult a végkielégítésre, ha a munkáltató rendes vagy rendkívüli felmondással elbocsátja, vagy a munkahelye megszűnik. Viszont nem jár a bánatpénz, ha a munkaviszony a munkáltató halála, vagy a határozott idejű munkaviszony megszűnése, a próbaidő alatti azonnali hatályú felmondás, vagy a munkáltató rendkívüli felmondása miatt szűnik meg.

További jogosultsági feltétel a végkielégítésre, hogy a munkavállaló legalább három évet eltöltsön az adott munkahelyen, de nem tartozik bele a három évbe például a harminc napot meghaladó fizetés nélküli szabadság időtartama. A kifizetett összeg a munkában eltöltött időtől függ.

A portfolio.hu arról ír, hogy az elmúlt fél év során jelentősen növekedett a kelet-közép-európai gazdaságok kiegyensúlyozottsága, és romlott kockázati megítélésük. Várhatóan a balti államokban, Bulgáriában és Romániában lesz a legnagyobb a gazdasági növekedés visszaesése, de már Lengyelországban, Csehországban és Szlovákiában is a gazdaság túlhevülésének egyértelmű jelei mutatkoznak.

A kelet-közép európai országok kockázati besorolásának romlását a befektetők kockázatvállalási hajlandóságának csökkenése kísérte - derül ki a Danske Bank tanulmányából.

A felmérés (a februárihoz hasonlóan) most is azt mutatja, hogy a kelet-közép-európai országok többségében a gazdasági növekedés jelentős visszaesésének kockázatával és pénzügyi nehézségekkel kell számolni.

Figyelemre méltó változás viszont, hogy Lengyelország, Csehország és Magyarország minősítése a korábbi alacsony kockázatúról közepesre változott, ezekben az országokban február óta jelentősen erősödtek a gazdaság lassulásával kapcsolatos aggodalmak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×