eur:
389.39
usd:
361.89
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Szekeres: "Befejeztük a reformot"

A honvédelmi miniszter szerint befejeződött a magyar haderő reformja, melynek része, hogy egyszerűsödött az ágazati intézményrendszer, és csökkent az igazgatásban dolgozók létszáma. Szekeres Imre erről a parlament külügyi bizottságának ülésén beszélt, ahol kiderült: jövőre a NATO tagja lehet Horvátország, Macedónia és Albánia is.

Többéves reformfolyamat végére került az elmúlt hetekben pont - tájékoztatta a parlament külügyi bizottságát a honvédelmi miniszter. Szekeres Imre szerint a magyar hadsereg és a nemzetvédelmi ágazat teljesen megújult.

"Befejeztük a haderőátalakítást, a reformot. Létrejött a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága egy korszerű, és modern vezetéssel. Végbement a Magyar Honvédség hadrendjének korszerűsítése: 77 hadrendi elemből 33 koncentrált hadrendi elem jött létre. Létrejött egy új logisztikai rendszer, és végbement a bürokrácia leépítése és a csapatlétszám növelése" - jelentette be a honvédelmi miniszter.

Szekeres Imre kifejtette, 50 százalékról 18 százalékra csökkent a Honvédelmi Minisztériumban és háttérintézményeikben dolgozók aránya az ágazat összes munkatársához képest.

Újabb tagok a NATO-ban

A tárcavezető a NATO jövőjéről szólva azt mondta, a szervezet legfontosabb szerepvállalása továbbra is az afganisztáni misszió lesz.
Az itt szolgáló magyar katonák létszámának növeléséről nemrégiben döntött a kormány - tette hozzá a honvédelmi miniszter.

Szekeres Imre elmondta, az Észak-Atlanti Szerződés Szervezete a jövő márciusi közgyűlésen várhatóan tagjai közé fogadja Horvátországot, Macedóniát és Albániát.

A Fidesz szerint nem teljesítjük a NATO előírásait

A külügyi bizottság fideszes elnöke pártja véleményét tolmácsolva elmondta, támogatja az afganisztáni magyar misszió bővítését, de Németh Zsolt szerint továbbra is probléma, hogy az előírt állami támogatásnak mindössze a felét kapja a honvédelem.

"Nem teljesítjük a NATO-előírásokat, különösen a költségvetési ráfordítás tekintetében, és nem látjuk a pozitív elmozdulást. A 2%-tól nagyon távol állunk" - emelte ki a fideszes politikus.

Németh Zsolt szavaira Szekeres Imre azt felelte: a NATO már nem írja elő, hogy a bruttó hazai össztermék két százalékát kell honvédelemre fordítani, pusztán azt, hogy a jelenlegi kiadásokat növelni kell.

A miniszter hozzátette, ellentmondásos a Fidesz érvelése, mivel a költségvetéshez benyújtott ellenzéki módosító javaslatok több mint 90 milliárd forinttal kurtítanák a Honvédelmi Minisztérium költségvetését.

A Laborc-ügy

Németh Zsolt kifogásolta azt is, hogy a tervek szerint januártól Laborc Sándor, az APEH volt igazgatóhelyettese vezetheti a Nemzetbizonsági Hivatalt, aki - a politikus szerint - átvilágíthatatlan előéletű.

A miniszter ezzel kapcsolatban azt mondta, a NATO-tól sem formálisan, sem informálisan nem érkezett kifogás Laborc Sándor személyével kapcsolatban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×