eur:
389.11
usd:
361.37
bux:
68427.9
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A gyümölcslevekre és a jégre is figyeljünk nyáron!

Nyáron kiemelten vizsgálják a vendéglátóhelyeket, hogy szabályosan tárolják-e az élelmiszereket és az üdítőket. Az országos főállatorvos az InfoRádió Aréna című műsorában kiemelte: a gyümölcslevek esetében a fogyasztó is könnyen észreveheti, ha megromlott az üdítőital. Süth Miklós elmondta, azt egyelőre nem lehet tudni, hogy Magyarországra érkezhetett-e a fertőzött lengyel sertéshúsból.

A gyümölcsleveknél észrevehető, ha a nagy hőségben megromlott az ital - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Süth Miklós.

Az országos főállatorvos kifejtette, ha felbontották a gyümölcsleves üveget vagy dobozt, nagyobb a lehetősége hogy megfertőződjön, hiszen a magas hőmérséklet elősegíti a mikrobák kialakulását.

Magyarországon ivóvíz minőségű a víz, így a jég sem okozhat problémát - emelte ki Süth Miklós. Hozzátette: külföldön azonban több országról nem mondható el ez, és ha nem ivóvíz minőségű vízből készül a jég, kellemetlen tüneteket okozhat.

Magyarországra nem érkezett a fertőzött lengyel húsból

Több mint kétszázan betegedtek meg Lengyelországban egy sertéshúsban élő fonalféregtől, ám a fertőzés okát még nem lehet tudni - közölte a főállatorvos.

Süth Miklós hangsúlyozta: a tömeges megbetegedésről nem számoltak be időben a lengyel hatóságok; az akár halált is okozó fertőzésről a sajtóhírek megjelenése után egy lengyelországi szakértői tanácskozáson értesült.

Az országos főállatorvos hozzátette: Varsó valószínűleg azért nem adott tájékoztatást hivatalosan az ügyről, mert úgy vélte, az nem érinti a többi tagállamot, a tömeges megbetegedések azonban arra utalnak, hogy nem egy szűk kör fogyasztott a fertőzött húsból.

Az országos főállatorvos kiemelte, hogy a veszély akkor áll fenn, ha nem ellenőrzik megfelelően a levágásra ítélt állatokat.

Süth Miklós kifejtette: arról egyelőre nincs információ, hogy Magyarországra érkezhetett-e a fertőzött sertéshúsból.

Figyelmeztették a magyarországi vágóhidakat, hogy fokozottan vizsgálják meg az odaszállított sertéseket - tette hozzá.

Hanganyag: Szûcs Péter

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Leszúrt a forint

Leszúrt a forint

Pénteken az amerikai munkaerőpiaci adatok a forint piacán is nagyobb kilengéseket okoztak, ezt követően hétfő reggel egyelőre minimális gyengülésben van a magyar fizetőeszköz a vezető devizákhoz képest. Gazdasági események szempontjából különösen a csütörtöki és pénteki nap hozhat nagyobb mozgásokat a forint piacán, ugyanis fontos magyar államháztartási és inflációs adatok kerülnek majd publikálásra. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×