eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Orbán: "Igazi megpróbáltatás jön"

Egy az ország címmel jelent meg a Könyvhétre Orbán Viktor kötete. A politikus a Magyar Nemzetnek arról beszélt, hogy könyvében nem pártprogramot, hanem egy új politika programját fogalmazta meg, egy gondolkodásmódot írt le.

Az interjúban Orbán Viktor kifejti, miért tartja az előrehozott választásokat ma a legfontosabb ügynek.

Szerinte mindaz, ami eddig történt, csak a nyitány volt, az igazi megpróbáltatás most vár a társadalomra. Ezért minden területen erőteljes fordulatra lenne szükség, de erre ez a kormány nem képes.

Az ellenzéknek nincs direkt eszköze, hogy kikényszerítse a választásokat, de a népszavazás ahhoz nagyon közeli helyzetet tud előidézni. Ezért akarja a kormány, amelynek illegitim voltát Orbán Viktor szerint mindenki érzékelheti, megakadályozni a népszavazást.

A Fidesz elnökének az a véleménye: el kellene gondolkodni azon, miként történhetett meg, hogy a demokrácia intézményei nem tudták megvédeni magukat a támadásokkal szemben, jól szabályozott-e az államfő és a parlament viszonya, hogy iktathattak ki minden demokratikus kontrollt a költségvetési folyamatoknál.

A demokrácia alapjai rendben vannak, de abban, hogy az ország idáig jutott, minden politikai szereplő hibás, és meglehet, hogy rajtuk kívül a legfontosabb intézményekkel is valami baj van - vélekedik a volt miniszterelnök.

Szerinte ezért közvitára kellene bocsátani az alkotmányos intézményrendszer ügyét, mert talán ami a rendszerváltozás után még megfelelő volt, ma már nem az.

Orbán Viktor úgy vélekedik, hogy mai politika gyenge, mert semmilyen közös célt nem tud kitűzni, amit pedig kitűzhetne, annak vállalásához gyáva.

Ilyen cél lehetne szerinte a teljes foglalkoztatás, a családtámogatás, a gyermekvállalás segítése, amikre van európai példa is. Könyvében arról is ír, hogy az ország politikailag sikeressé válásához teljesülnie kell néhány előfeltételnek, például meg kellene teremteni a tisztelet kultúráját.

Magyarországon ez egyelőre ismeretlen, az országban az a gyakorlat, hogy akinek pénze van, bármit megtehet, maga alá gyűrheti a gyengébbet, az erősebbek kíméletlenül bánnak másokkal - állapítja meg a Fidesz elnöke.

Szerinte csak az ezt megszüntető tisztelet kultúrájával érhető el, hogy senki ne érezze magát kirekesztettnek és megalázottnak.

Orbán Viktor azt mondja, a rendszerváltozáskor jó életminőséget biztosító, erős Magyarországról álmodtak.

Ma ezt nem látni, és erről a politika tehet, megoldást pedig csak az kínálhat, ha társadalmi vitában honosítják meg az "új politika teljesítményét minősíteni képes új mértéket" - vélekedik az ellenzéki politikus.


Szabó Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×