eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Elkészült a fővárosi zajtérkép - nézze meg!

Elkészült a főváros és az agglomeráció zajtérképe. A dokumentum szerint 86 ezren élnek olyan helyen, ahol az egészségügyi határértéket jóval meghaladó szintű, éves átlagban számított 75 decibelnyi zajterhelés éri a környezetet a közlekedés vagy az üzemek miatt.

Elkészült Budapest és környékének zajtérképe - jelentette be Demszky Gábor főpolgármester. Itt megnézheti a közúti zajterhelés térképét!

"Átfogó képet nyújt Budapést és az (...) agglomeráció zajterheléséről, pontos képet kapunk a zajterheléssel érintett lakóknak a számáról, továbbá arra is alkalmas, hogy segítségével előre jelezzük a változtatásoknak a hatását" - mondta a főpolgármester.

Demszky Gábor közölte, hogy a zajtérkép elkészítéséhez 680 millió forintos támogatást nyújtott az Európai Unió.

A zajtérkép szerint Budapesten 1.086 épület, 28 iskola található olyan környezetben, ahol az éves zajszint meghaladja a 75 decibelt. Ez összesen 86 ezer fővárosi lakost jelent.

A nappali egészségügyi határérték egyébként 65, egy diszkó zaja pedig 95 decibel.

Közlekedési szempontból az autópályák bevezető szakaszai a leghangosabbak, az üzemi zaj pedig Kőbányán, Újpesten, Ferencvárosban és Csepelen a legnagyobb.

A vasút miatti zajszennyezés leginkább a IX., a X., a XI. és a XVII. kerületet érinti.

Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes szerint a térkép csak az első állomás, amelyet intézkedési tervek követnek.

"A most elkészült zajtérképhez kapcsolódó intézkedési tervet a jövő év július 18-ig kell megalkotni, a stratégiai zajtérképek elkészülte tehát az első, de egy nagyon fontos lépés volt" - közölte a főpolgármester-helyettes.

Hagyó Miklós elmondta, hogy jelenleg az M3-as autópálya bevezető szakaszán épül zajvédő fal, és reményét fejezte ki, hogy az M5-ös bevezető szakaszán is megoldják a zajvédelmet még ebben a ciklusban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 09:47
×
×
×
×