eur:
389.2
usd:
361.43
bux:
68379.97
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Miért olyan unalmas a politika?

Aki rendszeresen követi a híradásokat a magyar politika világáról, már számtalanszor olvashatott arról, hogy az államháztartási hiány az elmúlt időszakban a vártnál kisebb lett, vagy arról, hogy az egészségügyi ellátás az összeomlás szélén áll. A kormányoldal és az ellenzék ugyanazokat a jelmondatokat ismételgeti, gyakran naponta hangzanak el azonos témájú tájékoztatók. De vajon miért ilyen ötlettelen a magyar politikai kommunikáció?

Fűrész Gábor kommunikációs szakértő szerint azért, mert a kommunikációs vezetők nem elég önállóak. Csak a pártvezetőktől vagy a kormányfőtől és körétől érkező impulzusok alapján építenek fel kommunikációs stratégiákat. Ha ezek ideiglenesen elapadnak, akkor jön az ismételgetés, az ötlettelenség.

A politikai pártok úgy működnek, hogy a szóvivők és sajtófőnökök a pártvezetők kommunikációs döntéseit tolmácsolják a közvélemény felé. Ha nincsenek döntések, akkor pedig a korábbi témákat kell napirenden tartani, ilyenkor jön az ismételgetés, az ötlettelenség - mondta Fűrész Gábor.

A sajtófőnökök maguktól nem kezdeményezhetnek politikai kockázattal járó témákat. Ezt csak akkor tehetik meg, ha egyeztettek róla a felettesükkel.

A kommunikációs szakértő elmondta: az utóbbi időben sem Gyurcsány Ferenctől, sem Orbán Viktortól nem érkeztek impulzusok. A kormány utolsó jelentős döntése az egészségügy átalakítása volt, azóta témahiány van.

Ezért van az, hogy az újságolvasók unos-untalan hallhatják a költségvetési adatokat vagy a több-biztosítós egészségügyi modell bírálatát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×