eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Répássy: a kordon lebontása nem teszi meg nem történtté az elmúlt hónapokat

Az elmúlt két napban győzelmet arattak a szabadság hívei - így fogalmazott a Fidesz frakcióigazgatója, aki szerint egyrészt bebizonyosodott, hogy nem kell félni a nemzeti ünnepen, másrészt a Kossuth téren a kordon lebontása után újra lehet a gyülekezési jogot érvényesíteni. A politikus hozzátette: felelősségre kell vonni azt a rendőri vezetőt, aki a kordon felállítását a párt szerint jogellenesen elrendelte.

"Nem volt hiábavaló a szabadságjogok melletti állhatatos és következetes kiállás. Március 15-én több mint 200 ezer ember állt ki és tett hitet a békés gyülekezés joga mellett" - mondta az InfoRádióban a Fidesz frakcióigazgatója.

Ugyancsak nem volt hiábavaló a rendőrséget az emberei jogok tiszteletére szorítani, néha kritikával, bírálattal illetni őket a szeptemberi-októberi fellépésük miatt: ezt a rendőrség március 15-i esti-éjszakai magatartása bizonyítja - tette hozzá Répássy Róbert.

Ugyanígy nem volt hiábavaló a kordonnal, azaz a Kossuth téri vasfüggönnyel szembeni kritika, mert hétfőn valószínűleg már nem fog állni - jelentette ki.

Répássy Róbert közölte: ez is azt mutatja, hogy a gyülekezési jog, valamint a szólás- és véleménynyilvánítási szabadság melletti kiállás meghozta a gyümölcsét.

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője a kordon lebontása kapcsán azt mondta: eddig sem a kormány vagy a kormánypárti politikusok féltek, hanem a törvényhozás helyszínéért aggódtak.

Répássy Róbert szerint ez az érv hamis, hiszen például az őszi és a tavaszi ülésszak közötti két hónapban nem is üléseztek a képviselők a Parlamentben.

Bár a fideszes politikus elismeri, hogy az országgyűlés működésének és az épület védelmének biztosítása fontos szempont, azonban úgy véli: ez nem írhatja felül a szabadságjogokat.

A frakcióigazgató leszögezte: a Fidesz nem támogat semmiféle erőszakos, jogellenes gyülekezést, kizárólag azt, hogy a Kossuth téri demonstrálók békésen és jogszerűen gyakorolhassák az alapvető szabadságjogaikat.

Répássy Róbert kijelentette: jelenleg nem terveznek semmiféle Kossuth téri felszólalást.

A jobboldali politikus hozzátette: a kordon elbontása nem teszi meg nem történtté az elmúlt öt hónapot, álláspontjuk szerint tehát az elmúlt öt hónapban jog- és alkotmányellenesen korlátozták a polgárok gyülekezési, szólás- és véleménynyilvánítási szabadságát, amiért szerintük a döntést meghozó rendőri vezetőnek vállalnia kell a felelősséget.

A szocialista Vadai Ágnes erre reagálva azt mondta: a Kossuth téri kordon várható elbontása nem teszi semmissé a fideszes képviselők - mint fogalmazott - jogellenes magatartását sem, hogy februárban elbontották a kerítést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 09:47
×
×
×
×