eur:
389.72
usd:
361.76
bux:
68439.02
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Német értékelés: kevesebb sebesült, mint ősszel

A német nyelvterület alighanem legtekintélyesebb ujságja, a Frankfurter Allgemeine Zeitung megállapítja, hogy Magyarországon egyre több fiatal fordul el a parlamenti politikától, és próbálja elveit az utcán érvényesíteni.

Emellett az ország két, egymással szemben álló politikai táborra oszlik. A konzervativ Fidesz követöi a szociáldemokratákban csupán a kommunisták utódait látják, míg a jelenlegi kormánypárt az ellenzéknek nacionalista hangulatkeltést vet a szemére és azt állítja, hogy a tiltakozásokkal az egyensúly megbontására tör.

A müncheni Süddeutsche Zeitung közli, hogy csütörtök délután békés tüntetök vettek részt a jobboldali ellenzéki vezető, Orbán Viktor által rendezett tömeggyülésen, és követelték Gyurcsány Ferenc szocialista miniszterelnök lemondását.

A helyzet estére azonban elfajult - írja a Süddeutsche Zeitung majd így folytatja: több száz tüntetö a város több pontján eltorlaszolta az utakat, kövekkel támadt a rendörökre, barikádokat épített és azokat felgyújtotta.

A berlini Die Welt rámutat arra, hogy a szélsöjobboldal megpróbálta füttykoncerttel és szavalókórusokkal megzavarni a Parlament elötti ünnepélyes zászlófelvonást, valamint a kormánynak a Nemzeti Múzeum elött tartott megemlékezését, de a zavargások ezúttal nem voltak olyan hevesek, mint múlt összel, amikor rendörök, tüntetök és járókelök százai sebesültek meg.

Az ugyancsak Berlinben megjelenö Tagesspiegel beszámolójának címe így hangzik: Szélsöjobboldali elemek Budapesten megzavarták az 1848-as forradalom emlékére rendezett ünnepséget.

A Münchenben kiadott Focus címü hetilap online beszámlója emlékeztet arra, hogy az október 23-i megemlékezést követö összecsapásoknak 800 sebesültje volt, és mintegy megkönnyebbülten állapítja meg, hogy ezúttal nem volt ilyen méretű eröszak Budapesten.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 08:10
2024. május 6. 07:57
×
×
×
×