eur:
389.81
usd:
361.99
bux:
68449.69
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Gyurcsány a Timesnak 3. rész: "ez lesz az én sorsom is"

Magyarország 2010 és 2015 között csatlakozik majd az eurózónához - jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a The Times brit napilapnak adott interjúban. A kormányfő közölte: Magyarország valószínűleg nem csatlakozna ahhoz az amerikai védelmi rendszerhez, melynek tervezett lengyelországi és csehországi bevezetéséről a közelmúltban többször szó esett. Az interjú 3. része.

Vezetői képességének egyik tesztje az Oroszországhoz való politikai viszonya. A magyarokat aggasztja, hogy egy szocialista miniszterelnök túl engedékeny lehet Moszkvával. A nemzeti légitársaságot, a Malévot oroszok vették meg, és az ország az orosz energiától és gáztól függ. Hol húzódnak az orosz hatás magyarországi határai és ki szabja meg ezeket?

Õszintén szólva Nagy-Britanniának erősebb az üzleti befolyása Magyarországon, mint Oroszországnak. Oroszország nincs a tíz vezető üzleti beruházó között Magyarországon. Az utóbbi tíz évben két nagyobb üzletet kötöttünk Oroszországgal, egy kisebb bank esetében és a Malév eladásakor. A Malévot azért az oroszok vették meg, mert másnak nem kellett. Teljes mértékben támogattam volna, hogy a British Airways vegye meg a Malévot, de nem kellett nekik. Ez nem orosz-magyar kérdés. Nem hiszem, hogy szellemekkel kellene hadakoznunk.

Ugyanakkor Oroszország megpróbálja kiterjeszteni stratégiai befolyását a hagyományos befolyásolási övezetének számító Közép-Európában. Nyugaton van egy olyan meglátás, mely szerint "morog az orosz medve". Magyarország, az Európai Unió és a NATO tagjaként és egyben szinte Oroszország szomszédjaként milyen álláspontot képvisel?

Magyarország az Európai Unió tagja és az Európai Unióval közös jövőt akar. Ami az energiahelyzetet illeti a helyzetünk nagyon egyszerű. Magyarország az az európai uniós tagállam, amely a leginkább ki van téve az orosz gázellátásnak, több mint 80 százalékos arányban. Nem mondhatom azt a magyar családoknak, hogy azért nincs fűtésetek, mert közös európai energiapolitikánk lesz. Ha lenne választásom, hogy egy egyesült, biztonságos, közös és megbízható európai energiahálózat részei legyünk, vagy a saját utunkat járva folytatunk kapcsolatot Oroszországgal, akkor nem kérdés, hogy mit választanék ebben az esetben. De fűteni kell. Mit mondjak az embereknek? Magyarországnak a gázvezetékek tekintetében nincs más választása.Ez az orosz energiafüggőség nyugtalanítja?

Nem kellemes a helyzet. Bolond lenne az a miniszterelnök, aki boldog lenne. Zsákban futunk, miközben a legkifinomultabb francia etikett szerint próbálunk táncolni.

Úgy tűnik, mostanában könnyű felmérgesíteni Oroszországot. Moszkva dühös az amerikai védelmi rendszer lengyelországi és csehországi tervezett telepítése miatt. Magyarország elfogadná a rendszert?

Valószínűleg nem. Arról a védelmi rendszerről, amelynek ez a része, soha nem volt részletes vita tárgya Magyarországon.

Mikor csatlakozik Magyarország az eurózónához?

A Magyar Nemzeti Bank élén mától új elnök áll, Simor András. Közösen határozzuk meg az euróhoz vezető utat, miként a konvergencia-kritériumhoz történő alkalmazkodást is. Magyarország 2010 és 2015 között csatlakozik az euróhoz, de közösen kell döntenünk.

Az Ön példaképe Tony Blair. Április közepén ismét találkoznak Cardiffban. Mi a véleménye a brit kormányfő küszöbön lévő visszavonulásáról?

Ez minden demokratikus politikus sorsa. Soha nincs happy end, soha. Felemelkedsz és lehullasz. A legvégén minden csillag lehullik. Ez lesz az én sorsom is, az egyetlen kérdés, hogy mikor.

(A beszélgetés első részét itt, a másodikat pedig itt olvashatja!)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×