eur:
389.2
usd:
361.43
bux:
68379.97
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Keresztszülő-program: segítség erdélyi gyerekek tanításához

Jelképes keresztszülő-programot indít a Kolozs megyei Válaszút nevű településen működő Kallós Zoltán Alapítvány, amelyre olyan anyaországi magyarok jelentkezését várják, akik hozzá tudnak járulni a nyomorban élő erdélyi magyar gyerekek anyanyelvi iskoláztatásához. Egy gyermek havi ellátása mintegy 20 ezer forintba kerül - mondta el az InfoRádiónak az alapítvány elnöke, Balázs Bécsi Gyöngyi.

A Kolozs megyei Válaszút nevű településen működő Kallós Zoltán Alapítvány 1999-ben indított szórványkollégiumot azon erdélyi magyar gyerekek számára, akiknek szülőfalujukban nincs lehetőségük anyanyelvükön tanulni, mivel helyben se óvoda, se iskola nem működik. Jelenleg 18 faluból ingáztatják a gyerekeket Válaszútra az alapítvány kisbuszával.

Az alapítvány felvállalta, hogy bentlakásos rendszerben anyanyelvi oktatást nyújt a gyermekeknek - mondta el Balázs Bécsi Gyöngyi az InfoRádióban.

Az alapítvány elnöke hangsúlyozta: jelképes keresztszülő-programot indítottak, amely révén az anyaországi magyar jelentkezők segíthetik a gyermekek kollégiumi ellátását.

Balázs Bécsi Gyöngyi kifejtette: egy gyermek havi ellátása 75 euróba, vagyis közel 20 ezer forintba kerül, és magában foglalja a délutáni oktatást, az étkezést, a szállást, a tanszereket és orvosi ellátást is.

Az elnök kiemelte: a gyermekek nem árvák, szüleik mezőgazdasággal foglalkoznak, ez biztosítja a mindennapi megélhetést számukra, azonban a taníttatáshoz nincs elegendő anyagi hátterük.

Az államfő is elmegy

A programban nem határoztak meg minimumösszeget, minden segítséget szívesen fogadnak - tudatta az alapítvány elnöke. Balázs Bécsi Gyöngy hozzátette: a keresztszülő-programban résztvevők kiválaszthatják, hogy melyik gyermeket támogatják, emellett kapcsolatot tartanak a gyerekkel és ennek családjával, valamint a többi keresztszülővel is.

A Kallós Zoltán Alapítvány elnöke elmondta még, hogy Sólyom László köztársasági elnök márciusban ellátogat Válaszútra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×