eur:
389.71
usd:
362.08
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Március 15.: "számba vesszük az összes lehetséges támadási pontot"

A Köztársasági Õrezred parancsnok-helyettese szerint a rendőrszékház megtámadása arra figyelmeztet, hogy szükség van a titkosszolgálatok és a rendőrség fokozottabb együttműködésére. Kardos Imre dandártábornok az InfoRádiónak azt mondta, hogy március 15-én valószínűleg nem vezetnek be rendkívüli biztonsági intézkedéseket - tehát például terület-lezárásokat -, de felkészülnek minden kockázatra.

Milyen következtetést vonnak le a rendőrség székháza elleni támadásból?

Minden eshetőséget számba kell venni. Mindenekelőtt azt, ami ezzel a cselekménnyel bebizonyosodott, hogy bizonyos, adott esetben a rendőrséggel szemben ártó szándékú személyeknek fegyverük van és nem riadnak vissza attól, hogy azt használják is. Ezzel mindenképpen számolni kell. Az, hogy a következő lépés mi lesz, kivel, mivel szemben óhajtanak ismét fellépni, azt pillanatnyilag kiszámítani nem lehet. Nekünk annyi a feladatunk, hogy a saját feladatkörünkbe eső esetleges rendkívüli eseményeket számba vegyük és felkészüljünk rájuk.

Hogyan lehet erre felkészülni?

Elsősorban az objektumok környékének az ellenőrzését kell fokozni. Az Országos Rendőr-főkapitányság alakított egy ad hoc bizottságot, aminek az a feladata, hogy tekintse át a szóba jöhető épületek listáját, az ezeket fenyegető veszélyek jellegét, a védettségüket szükség szerint erősítse meg.

Szabó Ferenc, az Õrezred vezetője kijelentette, hogy kriminalisztikai szempontból is új fejezetet nyitott a rendőrszékház elleni támadás. Azt mondta, hogy teljesen új alapokra kell helyezni a nemzetbiztonsági szolgálatok és a rendvédelmi szervek tevékenységét. Tudná részletezni ezt a megállapítást?

A legfontosabb teendőnek azt látom, hogy az összes, az esemény környékén fellelhető információnak egy kosárba kell kerülnie, és közösen kell értékelni az ezzel kapcsolatos tennivalókat. Egységesen kell eljárni. Ezzel nem azt állítom, hogy eddig rossz volt, vagy nem volt együttműködés a nemzetbiztonsági szolgálatok és a rendőrség között, de ez az esemény még fokozottabb együttműködésre int bennünket.

Hogyan készülnek március 15-re?

Számba vesszük az összes lehetséges támadási pontot, lehetőséget a különböző rendezvényekkel kapcsolatban és a felderítő tevékenységet a lehető legjobban elmélyítjük. A konkrét helyszíni intézkedéseket a beszerzett információk értékelése után határozzuk meg. Ez az ünnepségsorozat előtt néhány nappal válik véglegessé, amikor az addig összegyűjtött információkat értékeljük, elemezzük és meghatározzuk a szükséges tennivalókat.

Általánosságban elmondható, hogy az embereknek arra kell számítaniuk, hogy ez a március 15-e nem olyan lesz, mint a korábbiak?

Úgy általában az embereknek ezzel kapcsolatban nem kell különösebben számítaniuk semmire. Az ilyen típusú rendezvények alkalmával a mi biztonsági intézkedéseink az ünnepségek résztvevőit, az utcán lévő embereket rendszerint nem nagyon érintik. Helyszínek lezárására, a tömegek távoltartására, vagy teljes kizárására nem hiszem, hogy sor kerülne.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 08:10
2024. május 6. 07:57
×
×
×
×