eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Számítógépes tanfolyam az életfogytiglanra ítélteknek

Az országban két helyen összesen tizenegyen töltik tényleges életfogytiglani börtönbüntetésüket - mondta el a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának általános helyettese. Biczó László dandártábornok hozzátette: a börtönrészlegek kialakításánál figyelembe vették, hogy a rabok egész életüket ott fogják tölteni.

Magyarországon két helyen őriznek életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélt rabokat: Szegeden és Sopronkőhidán. Ez utóbbiban jelenleg egy rab van, az előbbiben pedig tíz.

A különleges büntetésre ítélt rabokat mindkét helyen elkülönített börtönrészlegben őrzik és külön biztonsági előírások vonatkoznak rájuk. Ez vonatkozik a látogatók beléptetésére, a bánásmódra, az ellenőrzés gyakoriságára is, és a házirendjük is sajátot - mondta el az InfoRádióban Biczó László.

Az életfogytiglanra ítélt rabok egymással érintkezhetnek, közös foglalkozásra, oktatásra járnak, és a szabadidős tevékenységeiket is közösen végezhetik.

Megilleti őket minden olyan jogosítvány, ami a többi rabot. Így tanulhatnak, sportolhatnak, kulturálódhatnak. Részt vehetnek például egy számítógépes tanfolyamon, vagy iskolába járhatnak, természetesen távoktatásos rendszerben.

Fogadhatnak látogatókat a jogszabályban foglalt keretek között, telefonálhatnak és csomagot is küldhetnek nekik a hozzátartozók.

A cellájuk azonban eltér a többi rab zárkájától. Az életfogytiglanra ítélt raboké két helyiségből áll: külön hálójuk van, és külön helyiség a nappali tartózkodásra.

A részlegnek van egy saját pszichológusa, aki nemcsak a rabokkal foglalkozik, hanem fogvatartóikkal is.

Biczó László arra nem tudott választ adni, hogy az életfogytiglanra ítélt rabokkal több probléma van-e, mint a többiekkel, ezt a büntetés ugyanis még nem alkalmazzák elég régen ahhoz, hogy ilye következtetéseket lehessen levonni.

A jelenlegi szabályok értelmében a büntetésük nem súlyosbítható, így nem sok fegyelmező eszköz van az őrök kezében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×