eur:
389.69
usd:
362.03
bux:
68479.39
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Fidesz: a Gönczöl-jelentés szigorúan elfogult

Politikailag súlyosan elfogultnak tartja az őszi fővárosi zavargásokat elemző bizottság jelentését az Országgyűlés emberi jogi bizottságának fideszes elnöke.

Balogh Zoltán elsősorban a felelősök megnevezését hiányolja a Gönczöl Katalin vezette testület megállapításaiból.

Az ellenzéki politikus szerint a jelentés például olyan fontos kérdésekre nem ad választ, hogy ki adott utasítást október 23-án az általa brutálisnak nevezett rendőri fellépésre.

Az ellenzéki politikus szerint a jelentésben a kormány kommunikációja köszön vissza az ellenzék megítélésében és a miniszterelnök őszödi beszédének vonatkozásában is.

Ugyanakkor kérdésre válaszolva azt mondta: a jelentést a tartalma miatt nem fogadja el, és nem a bizottság tagjai miatt, vagy azért, mert a testületet kormányhatározat hozta létre.

Közölte: számára akkor vált teljesen hiteltelenné a jelentés, amikor a Fidesz népszavazási kezdeményezését alkotmányos rendet destabilizáló eszköznek minősítette.

Gyurcsánynak tetszett

A kormányfő hétfőn alapos és részrehajlás nélküli munkának nevezte a dokumentumot.

A bizottság az eseményekért, eltérő mértékben ugyan, de felelősnek tartja a teljes politikai elitet, a helyzet kezelésénél pedig álláapontja szerint hibázott a rendőrség, a miniszterelnök és a köztársasági elnök is.

A Gönczöl Katalin által vezetett testület egyebek mellett a gyülekezési törvény módosítását, a rendőrség korszerűsítését, valamint feladatainak és költségvetésének rendezését ajánlotta a 263 oldalas dokumentumban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 08:10
2024. május 6. 07:57
×
×
×
×