eur:
389.66
usd:
361.98
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Két kórháznak nem jutott ágy

Kevesebb mint 9000 ezer kórházi ágy szűnik meg az országban. Az Egészségügyi Minisztérium két intézménynek nem osztott ágyakat, több kórház kizárólag krónikus betegellátást végezne. Az ágyszámokról a regionális egészségügyi tanácsok döntenek. Ha nincs megegyezés, a miniszteré a végső szó.

Két intézményben, a kecskeméti repülőkórházban és a borsodi dialízis centerben szüntetné meg az ellátást az egészségügyi miniszter - derült ki a minisztérium honlapjára felkerült dokumentumból.

A hét régióban összesen 16417 aktív, illetve 18954 krónikus betegellátás számára kialakított kórházi ágyon osztozhatnak az intézmények. Javarészt azok, amelyek nem lettek úgynevezett súlyponti, vagyis kiemelt kórházak.

Az egészségügyi miniszter a már korábban kijelölt 39 intézmény némelyikébe is javasolt ágyszám növelést. 709 ágyra nem tett intézményi szintű javaslatot, csak a szakterületeket jelölte meg. Budapesten egyébként - intézmény-összevonásokkal együtt - 8 kiemelt kórház lesz, lényegében a többi osztozik az 5238 aktív, illetve 4750 krónikus betegellátást biztosító ágyszámon.

Budapesten kilenc intézményben csak krónikus betegellátás

A fővárosban a miniszter elképzelései szerint 9 intézményben kizárólag krónikus betegellátás folyna. A Bethesda Gyermekkórház 178, a Budai Gyermekkórház 120, a Heim Pál 490, a Svábhegyi Állami Gyermekgyógyintézet pedig 120 ággyal működne a javaslat szerint.

A hír tv honlapjáról kiderül: Bakonyi Tibor MSZP-s képviselő szerint Molnár Lajos a Sportkórháznak 60 aktív és 40 rehabilitációs ágyat ígért, de a javaslatban összesen 90 szerepel, 40 aktív és 50 krónikus.

A hétfő este nyilvánosságra hozott előterjesztésről a regionális egészségügyi tanácsok 20 napon belül döntenek. Arról is a testületek határoznak, hogy hány helyen szüntetik meg az aktív ellátást. A döntést minden fenntartónak el kell fogadnia. Ennek híján az egészségügyi miniszter dönt.

Az átszervezés miatt országosan valamivel kevesebb, mint 9000 kórházi ággyal lesz kevesebb. Összességében az aktív ellátást biztosító helyek száma csökken, míg a krónikus ellátást biztosítóké nő.

"Messze elegendő"

Molnár Lajos szerint Magyarországon a tervezett aktív ágyszám "messze elegendő" ahhoz, hogy ellássák azokat a betegeket, akiket kórházi körülmények között kell kezelni. A lakosság életkorának növekedése előrejelzi azt, hogy ápolásra, rehabilitációra és krónikus osztályokra sokkal nagyobb szükség van, mint aktív osztályokra.

A miniszter szólt arról is, hogy a súlyponti kórházak kijelölése nem finanszírozási, hanem szakmai kérdés, ezért a kiemelt kórházak nem kapnak automatikusan több pénzt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

A pénzes amerikai családok egyre gyakrabban folyamodnak második állampolgárságért vagy állandó lakhatási engedélyért külföldön. Az igazán tehetősek valóságos „útlevél-portfóliókat” gyűjtenek – egy ügyvédi iroda szerint minderre a potenciális kockázatok késztetik őket. De melyek ezek?

Finis - Sok politikus lesz ma az utcán

Délután négy órakor lejár az ajánlásgyűjtési és jelöltállítási határidő az egyéni jelölteknél a június 9-ei önkormányzati választásra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×