eur:
389.53
usd:
361.87
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

"Csak remélni lehet, hogy a kormány tisztában van a felelősségével"

Az adóemelések miatt idén jobb helyzetben van a költségvetés, mint amelyben tavaly volt - mondta a Kopint-Datorg kutatási vezérigazgató-helyettese az InfoRádióban. Palócz Éva azt mondta: a kormány fogadkozásai a túlköltekezések megfékezésére reményt adnak.

Mint mondta, a 2007-es költségvetés azt a hiányszámot tűzi ki célul, mint a 2006-os, de a tavalyi betarthatatlan volt. Idén azonban az adóemelések miatt 500 milliárd forinttal több adóbevételre lehet számítani, a kiadások pedig csökkennek, a többi mellett a gázártámogatási rendszer átalakítása miatt.

Igaz, az adósságteher 150-200 milliárd forinttal emelkedett - tette hozzá.

Az elemző hangsúlyozta: minden kormányzati erőnek szembe kell néznie azzal, hogy ha az idei költségvetés megbukik, annak beláthatatlan következményei lesznek. Jelenleg ugyanis a rossz fiskális politikára Magyarország a példa az Európai Unióban.

"Csak remélni lehet, hogy a kormányzati erők tisztában vannak azzal a felelősséggel, ami rájuk hárul" - közölte Palócz Éva.

A Kopint-Datorg tudományos vezérigazgató-helyettese kifogásolta, hogy a szlogeneken túl nem lehet látni, hogy egy-egy terület reformja konkrétan hova vezet.

Mint mondta, a választópolgár azt látja, hogy az élet minden területén változás várható. Hozzátette: a reformok elkerülhetetlenek, az egészségügyi, az oktatási a közigazgatási és a nyugdíjrendszer hosszútávon fenntarthatatlan, a kérdés azonban az, hogy az átalakítás milyen ütemezésben valósulhat meg.

Szerinte veszélyekkel járhat, ha a változtatásokat az egyes területeken egyszerre indítja el a kormány. Ha kevesebb lépést tenne egyszerre, és abba hiba csúszik, azt korrigálni lehet. Ha azonban a rendszer összes elemét egyszerre változtatja meg a kabinet, akkor nem tudhatjuk mi lesz a végeredmény.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×