eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Gazdademonstrációk országszerte

Országszerte csaknem hatvan helyszínen (közte a budapesti Kossuth téren) demonstrálnak pénteken a gazdák a Gyurcsány-csomag megszorító intézkedései ellen - mondta el az InfoRádiónak Obreczán Ferenc, a Magosz főtitkára. Az elégedetlen tiltakozók traktorokkal, személygépkocsikkal zárják le félpályán az utakat.

Megjelent pénteken reggel a Parlamentnél, a Fidesz által meghirdetett nagygyűlésen traktorokkal résztvevő gazdák első csoportja.

Az első tizenkét traktor a Parlament épülete mögött, a pesti alsó rakparton parkolt le. A gazdasági erőgépek a forgalmat nem akadályozzák. A helyszínen két rendőrautó is látható.

Pest megye: 8-10 autó egy helyen

Pest megyében Kiskunlacháza mellett, Alsónémedinél az 5-ös úton, Maglód és Pécel határában a 31-es úton és a 4-es úton Monor mellett demonstrálnak traktorokkal és személygépkocsikkal a gazdák.

A félpályás útelzárásokon viszonylag kevesen vesznek részt, a legtöbb helyen 8-10 autó sorakozott fel.

A Magosz főtitkára szerint azt szeretnék elérni, hogy a kormány azonnal állítsa le a 800 ezer hektárnyi állami tulajdonú föld eladását, tartsa meg ezeket a területeket a gazdák érdekeinek megfelelő birtokegyesítésekre.

Tiltakoznak egyúttal a gazdasági megszorítások, az áfa-emelés ellen is - közölte Obreczán Ferenc.

Veszprém megye: Pápánál demonstrálnak

Veszprém megyében hatvan traktorral kezdték meg a gazdák tiltakozó akciójukat a Pápa városát elkerülő úton. A nagyacsádi elágazónál félpályán zárják el járműveikkel az úttestet.

A gazdakörök szövetségének Veszprém megyei alelnöke közölte: mindenek előtt a kormányzat hazug politikája és a földtörvény módosítása ellen demonstrálnak.

Szerinte a földtörvény tervezett módosításával a magángazdálkodókkal szemben a jogi személyek kerülnek kedvezőbb helyzetbe a földvásárlásoknál.

Az alelnök tájékoztatása szerint a pápai helyszínen kívül Veszprém megyében másutt nem tartanak félpályás útlezárást a gazdák.

Heves megye: két helyen tüntetnek

Heves megyében két helyen, Dormánd és Füzesabony között a 33-as úton és Karácsond határában a 3-as úton zárták le a fél útpályát pénteken reggel a demonstráló gazdák.

Karsai Ferenc, a Heves Megyei Gazdakörök elnöke elmondta: nem támogatásért, nem pénzért tüntetnek, hanem elsősorban a földtörvény tervezett módosítása ellen.

Békés megye: három helyszín

Békés megyében három helyen demonstrálnak a gazdák: Kondoros határában, a 44-es út Békéscsaba felé vezető szakaszán mintegy 20 gépjárművel vonultak ki.

Szintén félpályás útlezárást tartanak Orosháza külterületén, a 47-es számú főútvonal Hódmezővásárhely felé vezető szakaszán és Békés határában, a Békéscsabára vezető útszakaszon.

Az előbbi helyszínen várhatóan 30, az utóbbin 20 gépjármű vesz részt a félpályás útlezárásban.

A gazdakörök megyei demonstrációs bizottságának elnöke, Kozsuch Mihály közölte, hogy a hét végén biztosan nem fognak demonstrálni, arról pedig, hogy a jövő héten tüntetnek-e az "országos események" függvényében döntenek.

Hajdú-Bihar: most csak egy napos a tiltakozás

A Gyurcsány-csomag ellen tiltakozó gazdák Hajdú-Biharban a 42-es úton Berettyóújfalu és Püspökladány térségében, a 4-es számú úton Hajdúszoboszlónál és a 35-ös úton Hajdúböszörmény határában tartanak félpályás útlezárást mezőgazdasági gépekkel.

Kovács Zsigmondné, a berettyóújfalui gazdakör elnöke közölte: a gazdák legfőbb dolga most a vetés, ezért csak egynapos demonstrációt tartanak, de az őszi munkák után ha kell minden nap ott lesznek az utakon érdekeik érvényesítésére.

Tolna megye: "Aki hazudik az lop is"

Tolna megyében három helyszínen, a 6-os úton Dunaföldvárnál, a 63-as úton Nagydorognál és a 65-ös úton Iregszemcsénél tartanak félpályás útlezárást a gazdák.

Dunaföldváron több mint harminc traktor, munkagép, teherautó vonult fel a 6-os főútra a helyi polgárőrség irányításával. A gépeken a következő feliratok olvashatók: "Aki hazudik az lop is", "A föld a magyaroké marad", "Európába akarunk jutni, és ott megélni".

Szabolcsban a Fidesz-nagygyűlést is figyelembe veszik

Három Nyíregyházára bevezető úton, a 4-es főút Nyírpazony, a 41-es főút Oros, és a Nyírbátorba vezető 4911-es út Nagykálló felőli szakaszán tartanak tiltakozó demonstrációt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei gazdák pénteken.

Jakab Ferenc, a Magosz térségi szervezetének elnöke elmondta: az eredeti tervektől eltérően a Nyíregyházáról kivezető útszakaszokon azért nem lesz félpályás lezárás, hogy a Fidesz által meghirdetett budapesti nagygyűlésre zavartalanul elutazhassanak a szabolcsi résztvevők.

Szolnok megye: öt főúton demonstrálnak

Jász-Nagykun-Szolnok megyében öt forgalmas főúton hat helyen kezdtek a gazdák félpályás útlezárást pénteken reggel - közölte a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Kovács Ágnes rendőr hadnagy tájékoztatása szerint a 46-os úton Mezőtúrnál, a 4-es főúton Karcagnál, a 33-ason Tiszafürednél, a 32-es úton Jászberénynél és Jászalsószentgyörgynél, a 31-es úton Jászapátinál vonultak fel a tüntetők személygépkocsikkal, munkagépekkel.

Egynapos demonstráció Somogy megyében

Somogy megyében az előzetesen bejelentett három helyett két helyen demonstrálnak a gazdák pénteken. Szabó Tamás, a gazdakörök megyei elnöke közölte: mintegy félszáz gépjárművel vonultak a 67-es útra Látrány térségében, és hasonló számú járművel a 61-es útra Nagybajom és Kiskorpád között.

Szabó Tamás hozzátette: a demonstráció egynapos lesz, s a jövő hétre sem terveznek tüntetést - mondta Szabó Tamás, azt azonban nem zárta ki, hogy "az események tükrében" a későbbiekben ismét kivonulnak az utakra.

Csongrád megye: Nagylakhoz mentek

Több mint száz járművel zárták le a gazdák a fél útpályát a 43-as úton a 48-49-es kilométerszelvény között, Nagylak mellett - közölte Ozgyin Mihály, a Magosz Csongrád megyei demonstrációs bizottságának elnöke.

A tiltakozók 50 traktorral és mintegy 60-70 személy- és teherautóval vesznek részt, a félpályás útlezárás délután fél 4-ig tart.

Borsod: két tucatnyi demonstráló

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében mintegy két tucatnyi gazda vonult a 3-as számú főút miskolci bevezető szakaszára, illetve az Edelény melletti útra traktorokkal, személygépkocsikkal pénteken reggel.

Görcsös Ferenc a Magosz megyei elnöke elmondta: egyelőre nem tervezik, hogy a következő napokban is az utakra vonulnak, mert most első az őszi mezőgazdasági munka, a betakarítás, a szántás és a vetés.

Vas megyében nincs útlezárás

Vas megyében péntekre nem jelentettek be félpályás útlezárást a gazdák - közölte a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Szalai Ferenc őrnagy elmondta: a megyében eddig sehonnan sem érkezett jelzés arról, hogy a gazdák demonstrálnának.

Komárom-Esztergomban tíz traktorral demonstrálnak

Komárom-Esztergom megyében a 13-as úton, Nagyigmánd és Csém között tartanak félpályás útlezárást a gazdák, a tüntetők tíz fellobogózott traktorral vonultak az útra.

Balogh István, a megyei gazdakör elnöke szerint azért vannak kevesebben, mert a jó időben sokan dolgoznak a földeken.

Nógrád: csak egy helyen

Nógrád megyében egy helyen, Balassagyarmat határában zárták le a gazdák a fél útpályát pénteken 10 óra után.

Varga Mihály, a Magosz megyei elnöke elmondta, hogy 10-15 személygépkocsival, teherautóval és traktorral érkeztek a helyszínre a tüntetők Balassagyarmat, Szécsény és Romhány térségéből.

Zalában két helyszínen közel száz résztvevő

A nyugat-zalai Rédics térségében két helyszínen mintegy 100 járművel kezdődött meg a gazdálkodók félpályás útlezárással járó demonstrációja - közölte a Magosz zalai demonstrációs bizottságának elnöke.

Bécs Róbert szerint a 75-ös főút rédicsi becsatlakozása előtti útszakaszon félszáz pótkocsis traktor, munkagép és más jármű másfél kilométer hosszú láncot alkot.

A 86-os főút rédicsi kereszteződés előtti szakaszán 40-45 gazdálkodó sorakozott fel az egyik sávban.

Baranya: két hely, száz gazda

Baranyában két helyen összesen mintegy száz gazda demonstrál a kormány megszorító intézkedései ellen.

A gazdálkodók összesen hatvan járművel az 56-os úton az udvari határátkelőnél, valamint a 6-os főúton, Szigetvár közelében zárták le egy-egy kilométer hosszan az út fél pályáját.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

Az év második felében tovább nőhetnek a jelenleg 1000-1500 forint közötti süteményárak, miután a csokoládékészítés alapanyagául szolgáló kakaó világpiaci ára rekord szintre nőtt, ami a csokoládé árának 50-60%-os emelkedését is okozhatja. Ami pedig a fagylaltokat illeti, 500 forint alatti gombócárakra idén már nem igazán lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×