eur:
389.38
usd:
361.48
bux:
68391.22
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Ön hol építtetné fel a kormányzati negyedet?

Kohómérnök színjátszást, harckocsimérnök festészetet tanít; erre is akad példa a művészeti iskolákban az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont ellenőrzése szerint - írja a Népszabadság.

A vizsgálat csaknem 280, nem önkormányzati fenntartású, alapfokú művészetoktatási intézményt érint. Az ellenőrzés szerint gyakori, hogy óvónők, illetve a délelőtt rendes órákat tartó tanítónők oktatják a diákoknak délután a színjátszást, a zenét, a táncot illetve a képzőművészeteket.

Ezekben az iskolákban csak az adott művészeti szakirányban szerzett pedagógusi diplomával lehetne tanítani.

A színházak idei büdzséjét még az infláció mértékében sem növelte az állam - olvasható a Magyar Nemzetben.

Ráadásul ezentúl a teátrumokat is sújtja a kényszervállalkozások megszűntetése miatt közalkalmazotti státusba vétellel járó bérek, valamint a munkáltatóra háruló adó és járulékok fedezése.

Ugyanakkor a gyenge érdekképviseletre hivatkozva több teátrum igazgatója is bejelentette: kilép a Magyar Színházi Társaságból.

A Napi Gazdaság beszámolója szerint a Kincstári Vagyoni Igazgatóság hamarosan nyilvános ötletbörzét indít a kormányzati negyed lehetséges helyszínének kiválasztására.

Az eljárás keretében az önkormányzatok és befektetők ajánlhatnak területeket. A kormányzati negyed méretéről még nincsenek konkrét számok, de a jelenlegi elképzelések szerint annak helyigénye körülbelül 160 ezer négyzetméter lesz.

A Világgazdaság a folyószámlahitelek népszerűségéről ír. Bár ez az egyik legdrágább kölcsön a piacon, júliusban a folyószámlahitel volt az egyetlen, amelynek volumene növekedett. Ráadásul úgy, hogy közben az ára is emelkedett.

Az elmúlt héten tovább folytatódott az üzemanyagok árának mérséklődése a nemzetközi piacokon, így csaknem féléves mélypontra estek vissza a jegyzésárak mind a benzin, mind pedig a gázolja esetében - áll a Portfolió.hu elemzésében.

Az esés elsősorban az olajárak csökkenésének tudható be, amihez hozzájárult a turisztikai szezon végével összefüggő keresletcsökkenés. Elemzők szerint a benzin és a gázolja ára továbbmérséklődik pár forinttal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Az Európai Bizottság meglépi azt Lengyelországgal, amit Magyarország is szeretne

Az Európai Bizottság meglépi azt Lengyelországgal, amit Magyarország is szeretne

Az Európai Bizottság hétfőn elindítja azt a folyamatot, amelynek célja, hogy hivatalosan is lezárja a Lengyelországgal a jogállamiság hiányosságokról szóló évek óta tartó vitát – közölte három, a tervet ismerő személy a Financial Times-szal. A tavalyi választásokat követően a Donald Tusk vezette EU-párti lengyel kormány februárban tervet terjesztett elő az igazságszolgáltatás függetlenségének helyreállítására, amelyet még a Jog és Igazságosság Párt által vezetett párt terjesztett elő.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×