Nyitókép: Facebook/Robert Fico

Az Európai Szocialisták felfüggesztették az új szlovák kormánykoalíció két pártjának tagságát

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2023. október 13. 19:59
Az indokolás szerint Robert Fico egyértelműen eltávolodott az európai szocialisták értékeitől. Az európai pártcsaládot aggasztja, hogy a Smer és a Hlas kormánykoalíciót alakít a Szlovák Nemzeti Párttal, amely szerintük egy radikális jobboldali tömörülés.

A három szlovák párt, a Smer, a Hlas és a Szlovák Nemzeti Párt, az SNS elnöke szerdán memorandumot írt alá, amelyben megállapodott a koalíciós szerződés aláírásáról és a kormánypozíciók elosztásáról. Ez volt az a lépés, ami miatt az Európai Szocialisták Pártja úgy döntött, felfüggeszti a két jövőbeli szlovák kormánypárt – a Robert Fico vezette Smer és a Peter Pellegrini által irányított Hlas – tagságát az európai pártcsaládban.

Iratxe García Perez, az Európai Parlament szocialistákat és demokratákat tömörítő képviselőcsoportjának vezetője úgy fogalmazott: „elkerülhetetlen lépés a két párt tagságának felfüggesztése”. Az Európai Parlament második legnagyobb frakciójának vezetője elmondta, a jövő héten felfüggesztik a Smer három európai parlamenti képviselőjének tagságát. Monika Beňová, Robert Hajšel és Katarína Roth Neveďalová tagja az EP szocialistákat és demokratákat tömörítő képviselőcsoport szlovák delegációjának.

A szociáldemokrata frakció hivatalos közleményében az áll,

a lépés reakció arra, hogy a Smer és a Hlas koalícióra lép a szélsőjobboldali Szlovák Nemzeti Párttal.

A három párt által aláírt megállapodás nincs összhangban a szocialisták és szociáldemokraták európai családjának progresszív értékeivel és elveivel. „A Smer és a Hlas vezetőjének, Robert Ficónak és Peter Pellegrininek a közelmúltban nyilvánosan tett kijelentései és nyilatkozatai az oroszok Ukrajna ellen indított háborújával, a migrációval, a jogállamisággal és az LMBTQ közösséggel kapcsolatban komoly aggodalmakat keltettek, és nincs helyük egy progresszív pártcsaládban” – olvasható a képviselőcsoport hivatalos közleményében.

A jövendőbeli szlovák kormányfő pártja, a Smer jelezte: nem ért egyet a döntéssel, de tiszteletben tartja azt. Robert Fico pártelnök emlékeztetett rá, hogy a Smer már több mint húsz éve tagja az európai szocialisták családjának.

„Most azt mondják, vagy ugyanazt gondoljuk, mint ők, vagy kitaszítottá válunk amiért mi azt valljuk, hogy az Európai Uniónak a békét kell kezdeményeznie Ukrajnában”

– jegyezte meg Fico.

A Hlast meglepte az Európai Szocialisták Pártjának döntése. Állítják, nem tudnak arról, hogy eltértek volna a szociáldemokrata értékektől. Peter Pellegrini pártja reméli, az európai szocialisták felülvizsgálják döntésüket, és folytatódnak a tárgyalások a Hlas csatlakozásáról ehhez a politikai csoportosuláshoz.

A Hlas közölte, koalíciós tagságának alapfeltétele a szociáldemokrata politika, amelynek alapja az emberek életszínvonalának emelése, valamint az EU- és a NATO-tagság.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
A PES felfüggesztette a két jövőbeli szlovák kormánypárt tagságát
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást