Nyitókép: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Szlovák külügyér: Moszkva számára a probléma Ukrajna puszta létezése

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2022. február 22. 17:42
Szlovákia elítéli a szakadár köztársaságok elismeréséről szóló orosz döntést. Moszkva döntését a szlovák külügyminisztérium elfogadhatatlan lépésnek tartja, amelyről nem folytattak diplomáciai párbeszédet. Szlovákia külpolitikai álláspontja egyértelmű: támogatja Ukrajna politikai szuverenitását, függetlenségét és területi egységét. Csehország ugyancsak a szabad és független Ukrajna mellett áll – reagált Petr Fiala cseh kormányfő keddre virradóra Vlagyimír Putyin orosz elnök bejelentésére.

„Az ukrajnai szeparatista területek elismerésével Oroszország durván megsértette a nemzetközi jogot és a nemzetközi kötelezettségeit” – véli Ivan Korčok szlovák külügyminiszter, aki szerint Oroszország súlyos politikai álláspontja, hogy Ukrajnának nincs joga a saját létezéséhez. A tárcavezető szerint

egyértelművé vált, hogy Moszkva számára a probléma, amely felett nem tud napirendre térni, Ukrajna puszta létezése.

Szlovákia diplomáciai vezetője hangsúlyozta, hogy ez a konfliktus egész Európát, így Szlovákiát is érinti. Rendkívül veszélyesnek tartja, ha úgynevezett történelmi igényekkel igazolnak egy határmódosítást, vagy ezekre hivatkozva tagadják egy európai állam létezését. „Ami most történik, az elfogadhatatlan. Teljességgel elfogadhatatlan, és erre választ kell adni, mégpedig szankciók formájában” – fogalmazott a szlovák külügyminiszter, aki szerint Moszkva megtagadta az oszthatatlan biztonság elvét, amely szerint a saját biztonságunkat nem lehet más biztonságának rovására biztosítani.

Jaroslav Naď szlovák védelmi miniszter úgy véli, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nem érdekelt a megoldás megtalálásában és a feszültség csökkentésében. „Ez a döntés súlyosan megsérti a nemzetközi jogot, megsérti Ukrajna szuverenitását és területi integritását. Egy ilyen lépést nem lehet másként felfogni, mint az orosz csapatok ukrán területre való belépésének előkészítését és a helyzet megoldását célzó diplomáciai tárgyalások elmaradását” – kommentálta Naď.

Roman Mikulec belügyminiszter arról tájékoztatott, hogy a szlovák–ukrán határon nyugodt a helyzet. Nem nőtt a Szlovákiába utazók száma, nem fokozódott a migrációs nyomás sem. A tárcavezető szerint az ország keleti határára nehezedő fokozott nyomás esetén készek megerősíteni az ellenőrzést a határátkelőhelyeken és a zöld határon. Hozzátette: szükség esetén a hadsereg is bevethető, és felkészültek arra is, hogy szlovák állampolgárokat evakuáljanak Ukrajnából.

Szlovákia nyugati szomszédja, Csehország is a szabad és független Ukrajna mellett áll. Petr Fiala cseh kormányfő kijelentette, hogy Csehország a saját történelméből emlékszik hasonló lépésekre, amelyek soha nem vezettek békéhez. A délkelet-ukrajnai szakadár Donyecki és Luhanszki Népköztársaság szuverenitásának Oroszország általi elismerését a cseh külügyminisztérium is elítélte. „Oroszország döntése a nemzetközi jog megsértése” – jelentette ki Jan Lipavský cseh külügyminiszter a tárca honlapján közzétett nyilatkozatban. Jana Černochová cseh védelmi miniszter

Oroszország döntését a Szovjetunió felélesztése irányában tett lépésnek minősítette a szabad országok kárára.

Mérsékeltebb hangot ütött meg azonban a cseh államfő. A többi kormányzati és ellenzéki politikustól eltérően Miloš Zeman nem ítélte el Oroszországot, és döntését sem minősítette a nemzetközi jog megsértésének. Nyilatkozatában ugyanakkor megállapítja, hogy az orosz katonák belépése a szeparatista területekre növeli a katonai konfliktus veszélyét, és fordítva, csökkenti a diplomáciai megoldás reményét.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szlovákia és Csehország is kiáll Ukrajna mellett
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást