Nyitókép: MTI/PA pool/AP/Jacob King

Sokan félnek az oltástól az Egyesült Királyságban

Infostart / InfoRádió - Sárközi Mátyás (London)
2020. december 9. 21:42
Nagy-Britanniában elkezdték oltani koronavírus ellen – elsősorban – az idősotthoni lakókat, a kórházi dolgozókat és a nyolcvan éven felülieket. II. Erzsébet királynő és 99 éves férje, Fülöp herceg, jelezték, hogy ők is szeretnék megkapni az injekciót.

Bár az Európai Unió csak csütörtökön hoz döntést, a brit egészségügyi hatóságok már jóváhagyták az amerikai szérumot, megállapították, hogy biztonságos, három hét különbséggel kétszer kell beadni, a második oltás felerősíti az elsőt, a mellékhatások mérsékeltek: egy kis hőemelkedés, esetleg fejfájás.

Kedden szigetország-szerte nyolcvan helyen kezdődött meg az injekciózás, több ezer fő részesült a vakcinából. A jövő hét elejére 800 ezer adag áll rendelkezésre az első fordulóhoz. A Pfizer–BioNTech-szérum a második oltás után néhány héttel biztosít immunitást, 95 százalékos hatásfokkal.

Magánszemély nem vásárolhat a behozatalból, a szérum a nemzeti egészségügyi szervek kezelésében kerül felhasználásra, ingyenesen. Az oltóhelyen való megjelenésre értesítést kapnak a lakosok. Utoljára hívják majd be az ötven évesek korosztályát, és lesz, akit csak hónapok múlva kerül sorra.

Sokan egyelőre nem kívánják beoltatni magukat.

Nem a szérumtól tartanak, hanem általában félelem él bennük bármiféle injekciózással szemben. Súlyos esetekben csak nyugtató kezelés után, esetleg hipnózis révén lehet őket az injekció elfogadására bírni.

Mint a világsajtó és megannyi tévéadás beszámolt róla, kedden elsőnek egy kilencven éves vidéki asszony kapta meg Angliában a koronavírus elleni injekciót. Két percig sem tartott az egész. A kilencmillió lakosú Londonban kedd reggel egy szintén kilencven esztendős férfit, egy nyugalmazott hentesmestert oltottak be. Nyilatkozata figyelemreméltó. Mint mondotta, a járvány miatt hetek óta szinte szobafogságban volt, milyen jó, hogy az injekció nyomán immunis lesz, kimehet a házból, visszakapcsolódhat a normalizálódó életbe. Bizony, sokan alig várják, hogy kellő védettség birtokában megkezdhessék a nyaralás, utazások tervezését.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Elkezdődött a szérumoltás Angliában – Sárközi Mátyás
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást