Nyitókép: Pixabay

Fontkatasztrófa közeleg a kemény brexit miatt

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2019. július 30. 09:55
Közel két és fél éve nem látott mélypontra esett az angol fizetőeszköz árfolyama az amerikai dollárhoz és az euróhoz képest. Az ok az, hogy egyre valószínűbb a rendezetlen brexit, bár Boris Johnson miniszterelnök szerint ezt el lehet kerülni.

Miközben a londoni politikusok az EU-ra mutogatnak, hogy miatta nem lehet lehetővé tenni a britek rendezett kilépését az unióból, az angol font a maga útját járja. A brit valuta hétfőn közel két és fél éve nem látott esést produkált.

A befektetők között egyre nagyobb az aggodalom, hogy bekövetkezhet a kemény brexit,

azaz Nagy-Britannia rendezetlen uniós kilépése.

A dollár árfolyamához viszonyított 1,1 százalékos esést tovább pénzromlás követheti – közölték az ING pénzügyi csoport elemzői. A szakértők azt is megjegyezték, hogy szerintük előre hozott választásokat tartanak majd Nagy-Britanniában.

Május óta egyébként

a font 6-9 százalékot veszített az értékéből a vezető valutákkal szemben.

Mint a BBC megjegyezte, ez áremelkedésekhez vezethet.

Az alku nélküli kilépés azt is jelenti, hogy a WTO vámszabályai lépnének életbe, és nem lenne átmeneti időszak egy szabadkereskedelmi egyezmény kidolgozására a britek és az EU között. Így az EU már november 1-től 40 százalékos vámmal sújthatja a zömében az EU-ba exportált bárányhúst. A brit autóexportot pedig 10 százalékos vám sújtaná.

A legtöbb brit közgazdász szerint kárt okozhat kemény brexit a gazdaságnak, csak abban nem értenek egyet, hogy mekkorát.

Az Európában Opelként ismert Vauxhall autógyár a kontinensre települhet át a brexit támasztotta bizonytalanság miatt – közölték illetétések.

A brit valuta gyengélkedése elméletileg olcsóbbá teszi a brit exportot. Csakhogy annyi Európából származó, és a fontgyengülés nyomán dráguló komponenst építenek a brit termékekbe, hogy így elvész a helyzeti előny.

A font árfolyamára kihathatott Dominic Raab új külügyminiszter megjegyzése is. Eszerint Nagy-Britannia sokkal jobban tudna tárgyalni az EU-val egy alku nélküli brexit után – vagyis, amikor már teljesen távozott az unióból.

Közben a kisvállalkozók szövetsége nevezetű szervezet „ijesztőnek” nevezte, hogy tagjai mennyire nem állnak készen a kemény brexitre.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
A brexit körüli huzavona miatt rekordmélységben a font
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást