Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Cristian Hernández

Maduro: polgárháború fenyeget Venezuelában

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2019. február 4. 17:19
Az elnök, akinek legitimitását a külvilág jelentős része már nem ismeri el, egy tévéinterjúban azt mondta: az ellenzéki, alternatív elnök támogatásával "vér tapadhat" Donald Trump kezéhez.

Vasárnap lejárt a határidő, amit az Európai Unió adott Nicolas Madurónak a megismételt és vitán felül álló elnökválasztások kiírására. Brüsszel így akarta elkerülni, hogy a diktatórikusnak tartott országok – Kína, Oroszország vagy Törökország – oldalán elfogadja Maduro hatalmát, de azt is, hogy támogassa az Egyesült Államok és szövetségesei által forszírozott félretolását, amely kétségeket vet fel a törvényességet illetően.

Maduro azonban egy tévéinterjúban harcosan elutasította az uniós ultimátumot. „Ez olyan, mintha én azt mondanám az EU-nak: hét napot adok, hogy elismerjétek a Katalán Köztársaságot és ha nem, fellépek.

Az ultimátumok a birodalmak és gyarmatok idejét idézik”

- mondta a politikus. Ezt követően Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter azt mondta, hogy a magát legitim elnöknek mondó parlamenti elnöknek, Juan Gauaidónak joga van választásokat kiírni.

Ami még nagyobb visszhangot keltett, az az volt, hogy ismét utalt rá: véres háború robbanhat ki, ha az Egyesült Államok beavatkozna az alternatív ellenzéki elnök, Juan Guaidó oldalán.

„Vér fog tapadni a Fehér Házhoz”

– üzente Manduro Donald Trump amerikai elnöknek egy spanyol tévéadónak adott interjújában. Amikor azt kérdezték tőle, hogy polgárháborúhoz vezethet-e a válság, azt mondta: „ma erre senki sem tud magabiztos választ adni. Minden az Északi Birodalom és nyugati szövetségesei őrültségén és agresszivitásán múlik. Azt kérjük, hogy senki se avatkozzon be a belügyeinkbe... arra készülünk, hogy megvédjük az országunkat”.

Közvetlenül az amerikai elnököt is megszólítva azt hozzátette: „Állj le, Donald Trump! Hibákat követsz el, vérrel fogod bemocskolni kezedet és elnökségedet! Inkább tiszteljük egymást, vagy meg akarod ismételni Vietnámot Latin-Amerikában?”

Trump viszont korábban azt mondta: a fegyveres erő alkalmazása „opció marad”.

Mint a BBC megjegyzi, Maduro a hétvégén tömeggyűlést szervezett híveinek, és ott az Egyesült Államok bábjának állította be fiatal ellenfelét, Juan Guaidót, aki külföldi támogatással törvényes elnöknek kiáltotta ki magát. A brit közszolgálati médium szerint „az amerikai báb” vádja „ragadós” és nagyon hatásos fegyver Latin-Amerikában.

A hétvégén több ezren tüntettek a főváros, Caracas utcáin Maduro mellett és ellen is.

Az elnöki hatalmához ragaszkodó Maduro továbbra is maga mögött tudja a hadsereget, de Guaidó kis győzelmet könyvelhetett el, amikor a légierő egyik tábornoka átállt hozzá.

Közben az ellenzéki politikus azt állítja, hogy titkos tárgyalásokat folytatott katonai vezetőkkel. Emellett kapcsolatba lépett Kínával – Pekinget azzal próbálja megdolgozni, hogy tárgyalna Venezuela Kínával szemben felhalmozott adósságáról, hogy így érje el: a kínaiak is támogassák hatalomátvételét. Kína mellett Oroszországnak is dollármilliárdokkal tartozik az olajban rendkívül gazdag, de gazdasági és pénzügyi káosz sújtotta latin-amerikai ország.

Guaido humanitárius segélyt akar behozatni az országba, ellenfele azonban ezt azzal utasította el, hogy Venezuela „soha nem volt koldusok állama”.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Polgárháború fenyeget Venezuelában
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást