Rendhagyó vb-történelem: 2002 - Ronaldo ismét a csúcson

Infostart / Dénes Tamás
2018. június 12. 15:17
Az új évezredhez új szisztéma dukált: először rendezték a világbajnokságot két országban, ráadásul Ázsiában. A brazil válogatott minden találkozóját megnyerve diadalmaskodott, a hosszú sérülése után visszatérő Ronaldo vezérletével. Vb-történelmi sorozatunk 2002-es része.

A helyszín

Dél-Korea és Japán (Csondzsu, Incshon, Kvangdzsu, Puszan, Szögvipo, Szöul, Szuvon, Tedzson, Tegu, Ulszan, illetve Jokohama, Kasima, Kóbe, Mijagi, Niigata, Óita, Oszaka, Sidzuoka, Szaitama, Szapporo)

A dátum

2002. május 31.–június 30.

Különlegesség

Talán egy korábbi tornán sem kapott a játékvezetés addig annyi kritikát, mint a 2002-es világbajnokságon. Különösen a dél-koreaiak a spanyolok, majd az olaszok elleni győzelme volt botrányos. Mindkét mérkőzés játékvezetője, az egyiptomi Gamal al-Gandur és az ecuadori Byron Moreno is később büntetőper alanya volt korrupció gyanújával. Az egyik társrendezőt végül a németek állították meg az elődöntőben, utóbbiak legjobb mezőnyjátékosa sárga lapjával kizárta magát a döntőről. Miroslav Klose, élete első világbajnokságán öt gólt szerzett, mindegyiket fejjel!

A győztes dicsérete

Luiz Felipe Scolari válogatottja a törökök, a kínaiak és a Costa Rica-iak ellen 11-3-as gólkülönbséggel zárta a csoportmérkőzéseket, majd 2-0- verte Rivaldo és Ronaldo egy-egy góljával a belgákat. A negyeddöntőben az angolok ellen Ronaldinho lőtt álomgólt Seamannek, miután Rivaldo kiegyenlítette Michael Owen gólját. Az elődöntőben Ronaldo következett, ő szállította a törökök elleni 1-0-s győzelmet. Aztán ő lőtte a döntő első gólját is, kihasználva az addig káprázatosan védő Oliver Kahn hibáját. Meg még egyet, bebiztosítva a világbajnoki címet.

A meglepetés

A legnagyobb szenzációt a címvédő és Európa-bajnok franciák vesszőfutása jelentette, nem tudták elviselni Zinedine Zidane sérülését. Hasonló meglepetést keltett, hogy az ugyancsak az esélyesek közül sorolt argentin válogatott nem jutott túl a csoportszakaszon. A legjobb nyolc közé a négy európai mellé egy dél-amerikai, egy észak-amerikai, egy afrikai és ázsiai jutott, korábban soha nem állt a negyeddöntő mezőnye öt konföderáció csapataiból. Először szerepelt ázsiai csapat a vb-elődöntőben (Dél-Korea), ez éppen úgy meglepetés volt, mint a végül harmadik törökök nagy menetelése. Csatáruk, İlhan Mansız a vb-történelem leggyorsabb gólját szerezte.

A legjobbak

Ismét a döntő előtt szavaztak az újságírók, s ismét elhamarkodták. Oliver Kahn lett a torna legjobbja, annak ellenére, hogy rajta ment el a döntő. Ronaldo lett a második legjobb, a hazai újságírók szavazataival megtámogatott Hong Mjung Bo pedig a harmadik. Kahn kapta a legkiválóbb kapusnak járó díjat is.

Az álomcsapat

16-os keret: Kahn (német), Rüştü (török) – Campbell (angol), Hierro (spanyol), Alpay (török), Hong Mjung Bo (dél-koreai), Roberto Carlos (brazil) – Rivaldo (brazil), Ronaldinho (brazil), Reyna (amerikai), Ballack (német), Ju Szang Csul (dél-koreai) – Ronaldo (brazil), Klose (német), El Hadji Diouf (szenegáli), Hasan Şaş (török).

A gólkirály

Közel kétéves kihagyás után tért vissza, elképesztő, hogy 1998-as rosszulléte, majd a karrierje folytatását veszélybe sodró sérülése után milyen formában futballozott. Övé volt a brazilok utolsó három gólja a vb-n. Nyolc gólt szerzett a tornán, erre 1970 óta senki sem volt képes a vb-mezőnyben.

Magyar szálak

A válogatottunk elvérzett a selejtezőkön. A magyar bírói kart Székely Ferenc partjelző képviselte a tornán.

A legfontosabb adatok

Mérkőzések száma: 64. Gólok száma: 161 (2,52-es átlag). Össznézőszám: 2 705 197 (42 269-es átlag)

A döntő

Brazília–Németország 2-0. Gólszerző: Ronaldo (67., 79.)