Nyitókép: Unsplash.com

Az utolsó fotó az Everesten odavesző Suhajda Szilárdról

Infostart / MTI
2023. június 3. 09:40
Előkerült egy fotó, amelyen minden bizonnyal utoljára látható még életben a Mount Everesten május 27-én meghalt magyar hegymászó, Suhajda Szilárd.

A 40 éves magyar alpinista egyedül, teherordók és pótlólagos oxigén használata nélkül készült megmászni a Föld legmagasabb, 8848 méter magas csúcsát, de május 23-án indított csúcstámadásáról már nem tért vissza.

Ben Ferrer, a Seven Summit Climbs csapat tagja május 24-én reggel 7:30-kor tért vissza az Everest csúcsáról, amikor találkozott egy hegymászóval, aki a hóban ült. A magyar Suhajda Szilárd volt az, aki egyedül, oxigén nélkül mászott – írja az ExplorersWebnek.

„Elég fáradtnak tűnt, tévesen feltételeztem, hogy a csapatát tájékoztatja a pontos helyzetéről. Röviden köszöntem neki (már az alaptáborban is beszélgettünk), megkérdeztem, hogy van, és ő csak annyit válaszolt, hogy »jól«. A csúcsmászáshoz valószínűleg aznap voltak a legjobb körülmények, meleg hőmérséklet, kevés ember a hegyen, felhők és szél nélkül” – idézi Ben Ferrer szavait a Bors.

A Seven Summit Climbs csapat tagja készített egy fotót, de soha nem gondolta volna, hogy ez lesz az utolsó felvétel a magyar hegymászóról. Ferrer beleegyezett, hogy megosztja a képet.

Az utolsó felvétel, ami Suhajda Szilárdról készülhetett. Ben Ferrer

Suhajda Szilárd végül felállt és folytatta az útját. Hat órával később keresztezte útját Elia Saikalyval. „Próbáltam beszélni hozzá, de már nem válaszolt – mondta Saikaly. – Csak ment felfelé nagyon lassan, de folyamatosan felfelé, mint egy elszánt ember.”