Nyitókép: Fcaebook/Magyar Atlétika - Hungarian Athletics

Íme, a 2023-as év legfőbb sporteseményei

Infostart / InfoRádió - Farkas Dávid
2023. január 1. 20:12
A teljesség igénye nélkül az év legfontosabb eseményei, több rangos hazai rendezésű verseny is szerepel köztük.

Már rögtön év elején fontos eseményben érdekeltek a sportolók: január 9-én díjazzák az Operaházban a 2022-es év legjobb magyar sportolóit. Az új esztendő első mega sporteseménye az olimpiai kvalifikációs férfi kézilabda-világbajnokság lesz, amelynek Svédország és Lengyelország ad majd otthont január 14-től 29-ig. A torna végjátéka idején, január utolsó hétvégéjén, itthon a labdarúgó NB I első tavaszi fordulóját fogják megrendezni.

A február is elsősorban a futballról szól: 1-jétől Marokkó ad otthont a klubvilágbajnokságnak, majd 14-től már az európai kupasorozatok eseményeit tartják. A FIFA Év legjobbja díjátadó gála február 27-én lesz Zürichben.

A Forma 1-es szezon március elején kezdődik Bahreinben, a szahíri futamot 5-én rendezik. A Magyar Nagydíj a szokottnál kicsit hamarabb, július 23-án lesz. Erre a napra elfogyott az összes belépő, ráadásul jóval előbb, mint az előző mogyoródi csúcseseményre. Gyulay Zsolt, a Hungaroring és a MOB elnöke szerint ez a hír is jelzi a Forma-1 népszerűségét. Az idény november 26-án zárul Abu Dzabiban.

Tavasz elejétől ősz derekáig a megszokott, vagy talán még annál is nagyobb dömping lesz sporteseményekből. Budapesten márciusban női- és férfi párbajtőrvívó Grand Prix-versenyt, valamint férfi kard világkupa versenyt is rendeznek. Utóbbin

Szilágyi Áront is láthatják majd a nézők.

Március végén pedig a bolgárok elleni meccsel kezdi meg a Puskás Arénában a magyar labdarúgó-válogatott az Európa-bajnoki selejtezősorozatot.

Áprilisban többek között öttusa világkupa-viadalt rendez a magyar főváros.

Májusban pedig kajak-kenu világkupa-versenyt tartanak a Szeged melletti Maty-éren. A további májusi események közül kiemelkedik a labdarúgó Európa-liga hónap végi budapesti döntője, amelynek helyszíne a Puskás Aréna lesz. A férfi vízilabda BL belgrádi nyolcas döntőjét május 31-e és június 3-a között tartják.

A női kézilabda BL végjátéka Budapesten lesz június 3-án és 4-én, a férfiak BL végjátékát pedig két héttel később Kölnben rendezik. Eközben június 10-én Isztambulban játsszák a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjét. Az európai játékok helyszíne ezúttal Krakkó és környéke lesz, és az esemény június 21-én kezdődik és július 2-ig tart.

Gyulay Zsolt szerint számos sportágban ez Európa-bajnokságnak is számít, de nem csak ez a tétje. "Az egyik legnagyobb eséllyel ott olimpiai kvóták szerezhetők, úgyhogy az Európa Játékok nagyon rangos esemény lesz és csaknem 150 fős csapattal fogunk részt venni" – mondta. Szerinte kulcskérdés, hogy mennyi kvótát tudunk szerezni Párizsra, mert a Párizs "fantasztikus olimpia lesz".

Legalább ilyen rangos lesz a július 14-e és 30-a között a vizes világbajnokság Japánban, Fukuokában.

Augusztus 19-e és 27-e között az atlétikai világbajnokság Budapesten, a most épülő Nemzeti Atlétika Központban. Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke így beszélhet az elvárásokról: a résztvevőszám az elsődleges, hogy minél több atléta jusson ki a világbajnokságra. Ha ez megvan, akkor "bármi kisülhet", és van 3-4-5 olyan versenyzőnk, akik a hátukon vihetik a magyar csapatot.

A hagyományos magyar siker sportágak közül a vívók világbajnokságát július 10. és 18. között Milánóban rendezik, míg a párizsi olimpiai kvóták szempontjából meghatározó kajak-kenu vb augusztus 23. és 27. között következik a németországi Duisburgban.

A legnagyobb őszi események sorából a torna-világbajnokság emelkedik ki, amelynek szeptember 30-a és október 8-a között Antwerpen lesz a házigazdája.

A vízilabdázók október 7-től Tel Avivban az Európa-bajnokságon szerepelhetnek, míg az olimpiai kvalifikációs női kézilabda világbajnokság november 30-án kezdődik és december 17-ig tart Dániában, Norvégiában és Svédországban.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Íme a 2023 legfőbb sporteseményei
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást