Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Magyarország nem fizeti ki a migrációs büntetést

Infostart
2024. szeptember 18. 10:42
Lejárt a határidő, amit az Európai Bíróság “migrációs” döntése nyomán szabtak ki Magyarországra a 200 millió eurós bírság megfizetésére. A kormány a jogi megoldást keresi, a nemzetgazdasági miniszter közölte: nem fizetünk.

Az Európai Bíróságnak van egy döntése, amivel nem értünk egyet, ezért nem is fizetjük ki a büntetést - mondta a nemzetgazdasági miniszter. Nagy Márton az ATV kérdésére úgy fogalmazott: a bíróság egy politikai döntést hozott Magyarországgal szemben.

Az Európai Bíróság június 13-án 200 millió eurós “migrációs” gigabírságot szabott ki Magyarországra - plusz napi egymillió euró -, és akkor 45 napos határidőt szabtak ki a bírság megfizetésére, nemrégiben pedig egy újabb 15 napos határidőt, ez járt le szeptember 17-én.

A kormányzati kommunikációból eddig is az derült ki, hogy a 200 millió eurós bírság befizetése “egyfajta költség”, de a kormánynak felelősen mérlegelnie kell, hogy az uniós bírósági ítélet végrehajtásának milyen költségei vannak. Viszont, ha nem fizetünk, levonja Brüsszel a Magyarországnak járó EU-s forrásokból.

Ugyanakkor a kormány a 200 millióval szemben hozza fel azt a számításai szerint 800 millió eurós költséget, amit a magyar állam a déli hátárvédelemre fordított 2015 óta - ezért a kormány részéről elvárják, hogy Brüsszel ezt fizesse meg.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a múlt heti Kormányinfón elmondta, hogy Bóka János Európai Uniós ügyekért felelős minisztert kérte fel a kormány, hogy folytasson egyeztetést a migrációs bírság ügyében Brüsszellel, keressék a jogi megoldást.

Előtte az EU-ügyekért felelős miniszter azt mondta: a kormány vizsgálja annak a jogi lehetőségeit, hogy a határőrizettel kapcsolatos költségekkel összefüggésben milyen követelést tudunk az Európai Unióval szemben érvényesíteni.

Ezzel megerősítette, hogy a kormány jogi megoldása az lehet, hogy a 800 millió euróból vonják le a mostani 200 milliós bírságot. “Ez a munka folyamatban van” - mondta szeptember elején Bóka János munkatársunk kérdésére válaszolva.

A magyar kormány álláspontja szerint: “Magyarország elfogadhatatlannak tartja, hogy miközben hazánk 800 milliárd forintot költött az elmúlt években a határvédelemre, Brüsszel példátlan mértékű bírsággal támadja Magyarországot”, és keresik a jogi megoldást.