Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Maurizio Brambatti

Beépülhetett egy orosz kém a német parlamentbe - kiderült, mit csinált

Infostart
2024. február 2. 21:39
Beszédeket írt, számos politikai témához köze volt és például Ferenc pápával is levelezett.

A német Bundestag egyik szélsőjobboldali képviselőjének tanácsadójáról bebizonyosodott, hogy az orosz titkosszolgálatnak dolgozik - írta az Index a The Insider cikke alapján.

Az 52 éves Vlagyimir Szergijenko az ukrán származású Eugen Schmidt, az Alternatíva Németországért (AfD) párt Bundestag-képviselőjének volt a tanácsadója. Szergejenko akkor keveredett gyanúba Németországban, amikor napvilágot látott e-mail- és SMS-váltása egy feltételezett FSZB-ügynökkel, akit csak Alekszej néven ismernek.

Alekszej valódi neve Ilja Vehtomov. 1987 ben született, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB, a KGB utódszervezete) Ötödik Szolgálatának tisztje - azé a szervezeté, amely a jórészt belbiztonsági és kémelhárítással foglalkozó FSZB-nél a külföldi hírszerzés részeként működik. Vehtomov pedig - a személyazonosságát is igazoló telefonos metaadatok szerint - állandó kapcsolatban áll az FSZB több tucat más ismert tagjával.

A nyugati titkosszolgálatok azt gyanítják, hogy Szergijenko Moszkva nevében befolyásolhatja az AfD-t, és esetleg pénzzel is elláthatja a pártot vagy annak környezetét. A Der Spiegel és a Bild szerint a vámosok áprilisban és júniusban 9 ezer eurónyi készpénzt fedeztek fel Szergejenkónál, miután két alkalommal is Oroszországba utazott. Munkája során beszédeket írt az AfD Bundestag-képviselője, Schmidt és más AfD-tagok számára. Szergijenko egyéb feladatai közé tartozott egy Ferenc pápának címzett levél megírása, amelyben „az ukrajnai keresztényüldözés” ellen szólalt fel.

Szergijenko az év eleje óta szerepel az ukrán szankciós listán.