Nyitókép: X - Ilham Aliyev

Már az azerbajdzsáni zászló lobog Hegyi-Karabahban

Infostart / MTI
2023. október 15. 14:32
Ilham Aliyev azeri elnök maga vonta fel az azerbajdzsáni lobogót Khankendiben (Sztyepanakert), Hegyi-Karabah központjában, ahol beszédet is mondott - jelentette vasárnap az Azertac azeri hírügynökség az elnöki iroda közleményére hivatkozva.

"Visszavettük a földünket" - jelentette ki Aliyev Khankendiben, hozzátéve, hogy Azerbajdzsán 20 éve vár erre a pillanatra.

"Megvalósítottuk, amire mindig is vártunk. Beteljesítettük az azeri nép több évtizedes álmát" - hangoztatta az azeri elnök, aki a zászló felvonása után történelmi eseménynek nevezte ezt a pillanatot. Kiemelte, hogy ez volt az első számú célja az óta, hogy 20 évvel ezelőtt hivatalba lépett.

Aliyev a nap folyamán emellett több, hegyi-karabahi helységben is felvonta az azerbajdzsáni zászlót, a többi között Aghdarában.

A többségében örmények lakta Hegyi-Karabah a nemzetközi jog szerint Azerbajdzsánhoz tartozik, de a felek között mintegy 30 évvel ezelőtt lefolyt első háború után a nemzetközileg el nem ismert "Hegyi-karabahi Köztársaság" ellenőrzése alá került. Azerbajdzsán 2020 őszén a terület egy részét visszafoglalta, majd szeptemberben indított sikeres villámoffenzívája nyomán végleg térdre kényszerítette a szakadárokat. Utóbbiak vezetésével Baku ezt követően megkezdte a tárgyalásokat a terület reintegrációjáról Azerbajdzsánba.

Jóllehet az azeri vezetés fogadkozik, hogy biztosítani fogja az örmények jogait, a korábban örmény többségű, mintegy 120 ezres terület az azeri győzelem óta szinte teljesen elnéptelenedett, lakosai tömegesen menekültek Örményországba megtorlásoktól tartva.