Nyitókép: MTI/EPA-PAP/Tytus Zmijewski

Lengyelország gigantikus, "exkluzív" pénzösszeget kapott fegyverkezésre

Infostart / MTI
2023. szeptember 26. 07:00
Az Egyesült Államok és Lengyelország a lengyel hadsereg korszerűsítésére fordítandó kétmilliárd dolláros (734 milliárd forint) közvetlen hitelről állapodott meg - közölte hétfőn az amerikai külügyminisztérium Washingtonban.

A tájékoztatás szerint az ilyen közvetlen kölcsönöket az Egyesült Államok legfontosabb biztonsági partnereinek tartják fenn.

"Lengyelország hű szövetségese az Egyesült Államoknak, s Lengyelország biztonsága döntő fontossággal bír a NATO keleti szárnyának kollektív védelme szempontjából" - tette hozzá az amerikai diplomáciai tárca.

Varsó az idén bruttó össztermékének 4 százalékát védelmi célokra fordítja. A modernizációs program keretében az Egyesült Államokkal és Dél-Koreával kötött eddig fegyvervásárlási megállapodásokat.

(A nyitóképen: Mariusz Blaszczak lengyel védelmi miniszter nyilatkozik a közép-lengyelországi Torun kiképzőközpontjában, miután beszerzésről szóló keretszerződést írt alá 2023. szeptember 11-én. A szerződés értelmében Lengyelország 2026-ig 486 darab HIMARS rakéta-sorozatvetőt vásárol az Egyesült Államoktól. A rakétavetőket a lengyel gyártmányú Jelcz indítójárművekre szerelik majd. Lengyelország 2019-ben már megrendelt 18 HIMARS-sorozatvetőt, és ezek egy része már a lengyel hadsereg állományában van. Az újabb megrendelést a tervek szerint 2025 végén kezdik leszállítani.)