Nyitókép: Jeff J Mitchell/Getty Images

Már 2008-ban tudhatta a brit rendőrség, kit kellene keresnie Madeleine McCann eltűnése ügyében

Infostart
2023. június 30. 10:24
Már 2008-ban jelentkezett a brit rendőrségnél egy férfi azzal, hogy érdemes lenne Christian Brückner esetleges szerepét vizsgálni, de nem foglalkoztak a tippel.

Helge B., a német férfi, akinek fülese nyomán a rendőrség eljutott Christian Brückner meggyanúsításáig Madeleine McCann eltűnésének ügyében, egy évvel a kislány eltűnése után hívta fel először a nyomozás kapcsán létrehozott információs vonalat – írja a The Guardian.

Bejelentése után azonban nem keresték meg, ő volt az, aki 2017-ben, az eltűnés tizedik évfordulóján a nagy hírverés hatására úgy döntött, még egyszer jelentkezik a rendőrségnél.

A Korzikán élő férfi a Bild német magazinnak nyilatkozott. Elmondta, hogy tönkre tette életét az, hogy felfedte, a múltban kapcsolat volt közte és Brückner közt, mivel mindenki összeköti személyüket.

Azt is elismerte, hogy 2017-ben Brücknerrel közösen követett el kisstílű bűntetteket, amikor mind a ketten Praia da Luz közelében éltek.

„2008-ban felhívtam a Scotland Yard Maddie forródrótját. Elmondtam nekik, hogy ismerek valakit, akinek köze van az ügyhöz, és megadtam a nevét. Feljegyezték a személyes adataimat, a telefonszámomat, de nem történt semmi. Semmi! Még csak vissza sem hívtak. Azt gondoltam magamban: egyszer majd jelentkeznek” – emlékezett vissza Helge B.

A férfi 2017-ben szabadult egy görög börtönből, ahol embercsempészetért ült. Ekkor vette fel újra a kapcsolatot a rendőrséggel. Két nyomozó Athénban találkozott vele, majd Londonba vitték és ott formálisan kikérdezték. 2018-ban aztán a német rendőrség egy Brückner elleni perben idézte meg tanúként: a vád itt egy idős amerikai nő ellen 2005-ben elkövetett nemi erőszak volt.

Brückner jelenleg is börtönben ül ezért a tettért.

Helge beszámolt a rendőrségnek egy, az erőszakról készített videóról, amit még 2007-ben talált Brücknernél, amikor gázolajat lopni ment hozzá. Ekkor egy videokamerát, filmeket és egy pisztolyt is találta Brücknernél, amelyeket magukkal vittek.

Saját otthonában aztán megnézte a videókat, melyek közt az amerikai nő elleni bűncselekményt rögzítő filmet is megtalálta. Először azt hitte, hogy játékfilm, de amikor a maszkos férfi a felvétel végén levette az arcát takaró ruhadarabot, és látszott, hogy Brückner az, rájött, hogy nem erről van szó.

Egy másik videón az látható, ahogy Brückner egy oszlophoz kötözött 13-14 éves lányt molesztál.

A videókat lakókocsijába hagyta, amikor elhagyta Portugáliát: állítása szerint nem tudja, mi történt velük. 2008-ban újra találkozott Brücknerrel Spanyolországban: megpróbálta kerülni őt annak ismeretében, hogy mire képes, de végül leültek sörözni és megkérdezte őt, jár-e még Portugáliába. Brückner azt mondta, Madeleine McCann eltűnése óta túl sok rendőr van arra, amire neki nincs szüksége.

Ezt követően az eltűnésre terelődött a szó, Helge szóba hozta, nem érti, hogy veszhetett teljesen nyoma a kislánynak.

Állítása szerint Brückner így felelt: „nem sikított”.

Ő azonnal megértette, mire célozhat, és Brückner is rájött erre, ezért még azon az éjjel elmenekült. Szerinte Brückner csak betörést tervezett, de megtalálta a gyerekeket a lakásban. Mindaddig ártatlannak tekinti, míg be nem bizonyosodik, hogy ő követte el a tettet.

„Mindazok alapján, amit tudok róla,azt gondolom, hogy képes lenne egy ilyen bűncselekményre. Azt hiszem, ő rabolta el a lányt. Hogy végül valóban megölte-e, azt nem tudom” – fogalmazott.

A férfit állítása szerint minden barátja elhagyta azt követően, hogy fény derült arra, milyen jól ismerte Brücknert.

„Utólag visszatekintve életem legnagyobb hibája volt, hogy elhoztam azt a videót. Korzikán éltem, boldog voltam, volt munkám és nem voltak gondjaim. Aztán hirtelen mindennek vége lett. Riporterek állnak az ajtóm előtt és az emberek azt kérdezgetik, honnan ismerem őt. A múltam utolért. Vissza akarom kapni a régi életemet, de ez már nem lehetséges” – mondta el.