Nyitókép: Ryan Seelbach/U.S. Navy via Getty Images

Megvannak a kínai kémballon roncsai, friss hírek jöttek a hétvégi kilövésekről

Infostart
2023. február 14. 09:51
Az amerikai keresőcsoportok az Atlanti-óceánból emelték ki a ballon darabjait.

Megvannak a fő szenzorok, valamint számos további elektronikai alkatrész, ezeket most az FBI vizsgálja. A ballonnal az amerikaiak szerint titkos katonai támaszpontokat figyeltek meg a kínaiak, akik ugyanakkor azt állítják, csak egy időjárásfigyelő eszközről volt szó, mely elsodródott. A kémballont február negyedikén lőtték le, a következő napokban pedig három további repülő tárgyat is felfedeztek és lelőttek részben az USA, részben Kanada légterében.

A szerkezet nagy darabjait hétfőn találták meg Dél-Karolina partjainál - közölték katonai tisztviselők. Ezek közt van a ballon antennarendszerének mintegy 9-12 méteres része is - írja a BBC.

Egy lövés félrement

A három további repülő tárgyat Alaszka, a kanadai Yukon, illetve a kanadai-amerikai Huron-tó környékén semmisítették meg amerikai egységek. A tónál az amerikai F-22-es által kilőtt első Sidewinder löveg nem találta el célpontját, ismeretlen területen robbant fel katonai források szerint. A második lövésre aztán sikerült találatot elérni.

Egy ilyen lövedék 400 ezer dollárba - mintegy 142 millió forintba - kerül.

A hivatalos források szerint a lassan mozgó, de az első ballonnál kisebb tárgyak nehéz célpontot jelentenek. John Kirby, a Fehér Ház szóvivője hétfőn azt mondta, a három másik objektumot óvatosságból lőtték le. Azok nem jelentettek "közvetlen veszélyt a földön tartózkodó emberekre", de "biztonságunk, érdekeink és a repülésbiztonság védelme érdekében" megsemmisítették őket - mondta.

Nehéz a keresőmunka

A Dél-Karolinában kilőtt ballon mérete három buszénak felelt meg, míg az Alaszkában felfedezett tárgy egy kisebb autó méretével rendelkezett. A harmadik, Yukon fölött kilőtt tárgy hengeres szerkezetű volt, míg a negyedik nyolcszögletű, és kötelek tartották egyben.

Az első kémballon darabjainak vízből való kiemelését

a rossz időjárási körülmények nehezítették.

A másik három kilövés helyszínén jelenleg is dolgoznak a roncsok begyűjtésén. Kanadában egy 3000 négyzetkilométeres, hegyi tájat kell átfésülniük, hogy megtalálják a darabokat, a környéket ráadásul vastag hótakaró fedi. Alaszka közelében a tengeri jégen kell dolgozni. A Yukon és Huron-tó környékén kilőtt tárgyak maradványait talán sosem fogják megtalálni, vélekednek a kanadaiak.

Paul Prévost, a Kanadai Fegyveres Erők vezérőrnagya szerint mindhárom legutóbb lelőtt objektum "levegőnél könnyebb" gépnek tűnt, a Huron-tónál talált objektumot "feltételezett léggömbnek" nevezte. A katonai vezető arra szólította fel a lakosság esetleg roncsokat találó tagjait, hogy közvetlenül a rendőrséggel vegyék fel a kapcsolatot.

Antony Blinken külügyminiszter fontolgatja, hogy még ezen a héten találkozik Vang Jivel, a Kínai Népköztársaság államtanácsosával egy biztonsági konferencián a németországi Münchenben - közölték a tárgyalásokat ismerő források hétfőn az amerikai médiával. A ballon-ügy közepette Blinken lemondta a múlt hétre tervezett pekingi látogatását.

Hétfőn a Fehér Ház sajtótájékoztatóján a nemzetbiztonsági tanács kommunikációs koordinátora igyekezett eloszlatni azokat a híreszteléseket, miszerint földönkívüli légi eszközökről van szó. John Kirby úgy fogalmazott, "az amerikaiaknak nincs okuk aggódni amiatt, hogy földönkívüliekről van szó".

A feltételezések annak nyomán kezdtek el terjedni, hogy az Észak-amerikai Légtérvédelmi Parancsnokság (NORAD) parancsnoka vasárnap úgy fogalmazott, semmilyen lehetőséget nem zárna ki az azonosítatlan légi tárgyak származásával kapcsolatban.

Glen VanHerck tábornok ugyanakkor arról is beszélt, hogy a megszaporodott észlelések azzal is összefüggésben lehetnek, hogy a kínai eszköz körüli incidens nyomán a légtérvédelem növelte a radarok teljesítményét, azok érzékenységét.