Nyitókép: MTI/EPA pool/Filip Singer

Bauer Bence: az új CDU-elnök egy konzervatív forradalomnak lehet a szószólója

Infostart / InfoRádió - Kalapos Mihály
2022. január 21. 11:01
Január 22-én új elnököt választ Németországban a tavalyi szövetségi választásokon vereséget szenvedő Kereszténydemokrata Unió. A Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének igazgatója szerint Friedrich Merz személyében olyan elnöke lehet a CDU-nak, aki hisz a munkaalapú társadalomban és a migráció csökkentésében.

Friedrich Merz harmadik alkalommal indul a pártelnöki pozíció megszerzéséért, miután 2018 decemberében Annegret Kramp-Karrenbauerrel, 2021 januárjában pedig Armin Laschettel szemben is alulmaradt, a küldöttek többsége nem rá adta a voksát. A CDU tavaly szemptemberi katasztrofális veresége azonban végül oda vezetett, hogy a párt tagsága kikényszerítette, hogy maguk szavazhassanak a pártelnök személyéről, mely során Friedrich Merz már a voksok több mint 62 százalékát élvezhette – idézte föl a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének igazgatója. Hozzátette: ez jogilag még csak egy jelölés, a végső döntés a küldötteken múlik majd január 22-én, amit még egy későbbi levélszavazás alkalmával is meg kell erősíteni a német pártszabályok értelmében, és csak akkor lesz Merz a CDU elnöke.

Bauer Bence elmondta: Friedrich Merz számára jelen pillanatban a legfontosabb, hogy igyekezzen megragadni a frakcióvezetőséget is, miután Ralph Brinkhausnak májusban majd lejár a mandátuma, ugyanis, ha egy kézbe tudja venni a két pozíciót, akkor a legnagyobb német ellenzéki erőnek, a Kereszténydemokrata Uniónak nagy, erős vezetője lehet, ami a jelzőlámpa-koalíciónak alternatívát tud jelenteni.

Ismeretes, Friedrich Merz nagyon hisz a munkaalapú társadalomban, a migráció csökkentésében, valamint egy szuverén Európa kiépítésében is, vagyis sok tekintetben kibontakozni látszik egy olyan álláspont, ami nem áll messze a magyar kormánypártokétól – mutatott rá Bauer Bence, megjegyezve, a CDU és a Fidesz viszonya egy hosszú történet. Ami viszont biztos, hogy

a Kereszténydemokrata Unió most magabiztosabban és nyíltabban tud mozogni a nemzetközi porondon,

mert nincsen kormány-felelőssége, nincs koalíció kötelékében, ahol figyelemmel kell lennie a társakra, esetleg más szempontokra. Vagyis teljesen szabadon tudják újradefiniálni a pártot, annál is inkább, mert esedékes már egy új alapszabály megalkotása a CDU-ban, és esedékes behozni azokat az elmulasztott vitákat, programalkotó elemeket, amikre nem került sor a korábbi kormányzati pozíciójukra tekintettel – magyarázta a szakértő.

Bauer Bence szerint „itt az idő, hogy megtisztuljanak, megújuljanak, amiben Friedrich Merz akár egy konzervatív forradalomnak lehet a szószólója, bár ezt talán korai kijelenteni, de lehetséges, hogy a CDU megint magához tér”. Amit az is erősíthet, hogy a legfrisebb közvélemény-kutatásokban már behozták a szociáldemokratákat nagyjából három-négy hónap után.

A Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének igazgatója egyetértett, lehet némi realitása annak, hogy a Merz-féle irány homlokegyenest más lesz, mint amit Angela Merkel képviselt, igaz, az csaknem két évtizedig tartott, amit nem lehet egyik pillanatról a másikra megfordítani egy olyan nagy pártban, ami 380 ezer tagot számol.

Ha radikális változás nem is, bizonyos módszer- és hangsúly-, illetve politikaváltás, eltolódás megjósolható.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Bauer Bence: az új CDU-elnök egy konzervatív forradalomnak lehet a szószólója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást