Nyitókép: Bruzák Noémi

A Szputnyik V-vel is elkezdik az oltást Szlovákiában

Infostart
2021. május 26. 16:06
Az egészségügyi miniszternek ki kell adnia egy kötelező iránymutatást a használatra és a mellékhatás-protokollra vonatkozóan.

A kormány a szerdai ülésén jóváhagyta a Szputnyik-vakcinák használatát Szlovákiában, és megbízta Vladimír Lengvarský egészségügyi minisztert, hogy a tárcája június 7-ig tegye lehetővé a nem regisztrált Szputnyik V vakcina szlovákiai alkalmazását - írta az Új Szó.

Az orosz oltásból Szlovákia összesen 2 millió adag vakcinát rendelt. Eredetileg május végéig kellett volna leszállítaniuk ebből 1,6 millió adagot, de az első 200 ezer adag megérkezése után márciusban kormányválság alakult ki, ami végül a hónap végére Igor Matovič kormányfő lemondásához vezetett. A válság kirobbantója az volt, hogy az OĽaNO-elnök Matovic a koalíciós partnerek nélkül intézte a beszerzést.

Az Európai Gyógyszerügynökség által egyelőre csak vizsgált, de nem engedélyezett vakcinát továbbá az összetétele miatt is érték kritikák. Végül - immár pénzügyminiszterként - Igor Matovič Moszkvába utazott, majd Budapesten megállapodott arról, hogy Magyarország segít bevizsgálni Szlovákiának a Szputnyik V-t. Ez meg is történt, a laborban mindent rendben találtak.

Szlovákiának iparkodnia kell az oltással, mert a már leszállított vakcinákból az első adag szavatossági ideje júliusban, a második adagé augusztusban lejár.

A Parameter egy egészségügyminisztériumi dokumentumról azt írta, "a laboreredmények kimutatják, hogy az ellenőrzött vakcina minden elvégzett paraméterében megfelel a gyártó dokumentumában lévő specifikációknak. Rendelkezésre állnak vizsgálati adatok olyan alapvető paraméterekről, mint az oldat megjelenése, tisztasága és színe, a látható részecskék száma, a pH-értéke, illetve a használható térfogat, a sterilitás, a rendellenes toxicitás és a bakteriális endotoxinok. A dokumentum szerint az eredmény bizonyítja, hogy a vakcina kiváltja a szükséges immunválaszt."