Nyitókép: MTI/AP/Carolyn Kaster

Joe Biden: ez a demokráciánk sötét pillanata - videó

Infostart
2021. január 6. 22:15
A választásokat megnyerő politikus helyi idő szerint délután négy után tartott beszédet és felszólította Donald Trumpot, hogy tartson beszédet az országos tévékben és utasítsa rendre a tüntetőket.

Lezárták a washingtoni Capitoliumot, miután Trump-párti tüntetők megostromolták az amerikai törvényhozás épületét, miközben zajlott a képviselőház és a szenátus ülése, amelyen hivatalosan bejegyezték volna az elektorok által az elnökjelöltekre leadott szavazatokat. Az ülést felfüggesztették, a képviselőket a rendőrség vitte ki az épületből. Délután hattól (magyar idő szerint éjféltől) kijárási tilalmat vezettek be Washingtonban.

Joe Biden helyi idő szerint délután négy után szólalt fel, és azt mondta, ez a demokrácia sötét pillanata, az amerikai demokrácia példátlan támadás alatt áll. Az egész világ látja, mi történik most a Washingtonban - és ami történik, az őt sokkolta és elszomorította. Kijelentette: az esemény fájdalmas emlékeztetés arra, hogy a demokrácia törékeny.

Úgy vélte, hogy a kövektező időszaknak a demokrácia, a jog és a tisztelet helyreállításáról kell szólnia.

Felszólította Donald Trump jelenlegi elnököt, hogy az országos tévékben mondott beszédben hűtse le a tüntetők kedélyeit és állítsa vissza az alkotmányosságot.