Nyitókép: Dan Himbrechts

Rossz hír a koronavírus elleni harcban

Infostart
2020. szeptember 24. 09:44
Hetek óta áll az AstraZeneca ígéretes koronavírus-vakcinájának tesztelése az Egyesült Államokban, a hatóságok ugyanis a készítmény biztonságosságát vizsgálják, miután egy tesztalanynál súlyos mellékhatások jelentkeztek. Szeptember elején állították le az egyébként előrehaladott fázisban járó teszteket, ami nem túl jó hír a koronavírus elleni harcban, mivel az AstraZeneca fejlesztése az egyik élen járó készítmény a vakcináért folytatott globális versenyben.

Szeptember 6-án állították le világszerte az AstraZeneca vakcinájának tesztjét, miután az egyik önkéntesnél súlyos gerincgyulladás jelentkezett. Kérdéses, hogy a vakcinának köze volt-e hozzá, vagy csak véletlen egybeesés, mindenesetre a teszteket világszerte leállították – írja a Portfolio.hu. A független vizsgálat azt állapította meg, hogy nem valószínű, hogy a tünetek összefüggnek a vakcinával, vagy nincs elégséges bizonyíték arra, hogy ki lehessen jelenteni, a tünetek kapcsolatosak, vagy sem az oltóanyaggal.

Azóta az Egyesült Királyságban újraindultak a vizsgálatok, Amerikában viszont még mindig nem, a hatóságok fontos kérdésekre keresik a válaszokat az oltóanyag biztonságával kapcsolatban – közölte az amerikai egészségügyi miniszter a CNBC-nek nyilatkozva.

Az AstraZeneca megerősítette, hogy nem indultak újra a tesztelések az Egyesült Államokban. Minden ország maga határozhatja meg a tesztelés időbeli menetét – tette hozzá.

Az AstraZeneca AZD1222készítményén kívül a Pfizer és a Moderna vakcinája jár még a tesztelések végső fázisában az Egyesült Államokban, a Johnson & Johnson pedig szerdán jelentette be, hogy megkezdi az utolsó fázist.